Tvrde pazar

Izvor: Kurir, 31.Avg.2009, 07:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tvrde pazar

BEOGRAD - Poznati švedski proizvođač nameštaja "Ikea", koji je ranije najavio da će u Srbiji otvoriti fabriku i pet prodajnih centara i investirati

Plac bi dali džabe

Na pitanje Kurira da li su spremni da "Ikei" besplatno daju zemljište za fabriku, prvi su odgovorili nadležni iz Jagodine, Inđije i Zemuna.

- Ako je istina da "Ikea" ne može da dobije zemljište u Srbiji za investiciju od 1,1 milijarde evra i da razmišlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da ode u Hrvatsku, ja ih odmah pozivam da dođu u Jagodinu. Zemljište, dozvole i komunalne priključke obezbedićemo odmah, a jedini uslov je da zaposle 23 radnika po hektaru - rekao je Dragan Marković Palma.

- Koliko znam, "Ikea" namerava da izgradi fabriku u Loznici, dok logistički centar želi da otvori pored autoputa u Beogradu ili najviše 40 kilometara od centra glavnog grada. Ako takve uslove ne uspeju da dobiju, mi ćemo im zemljište dati džabe, neka nam se jave - pozvao je Goran Ješić.

- Kad je posredi Zemun, mi smo raspoloženi da "Ikei" i drugim investitorima maksimalno izađemo u susret, ali mislim da zakonski nije moguće da im damo zemljište za džabe. Ako u Zemunu postoji slobodan plac veličine koju "Ikea" traži, daćemo im ga pod najpovoljnijim uslovima - rekao je Branislav Prostran.

Najveće planirane investicije u Srbiji 2009.

Tokom izborne kampanje najavljeno je da će "Fijat" investirati 700 miliona evra, a država 300 miliona, potom je potpisan ugovor kojim se "Fijat" obavezao da investira samo 200 milion evra.

Do danas je u zajedničko preduzeće uplatio 469.000 evra, a država Srbija 231.000. Jedina garancija da će "Ikea" investirati 1,1 milijardu evra zasad su neobavezujuće izjave za štampu.

"Gasprom" je za 51 odsto vlasništva u NIS uplatio 400 miliona, a ugovorom se obavezao da u kompaniju do 2012. godine investira 500 miliona evra.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.