Tomić: Embargo i rat nisu zaustavili SIMPO, ali jeste Saša Radulović!

Izvor: Kurir, 20.Feb.2014, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tomić: Embargo i rat nisu zaustavili SIMPO, ali jeste Saša Radulović!

Radulović je pokušao da nas uvuče u stečaj, a iz stečaja se nije izvukla nijedna velika firma... Ako dođe IKEA ili ruski partner, ostaću do kraja života u SIMPU, poručuje Tomić

BEOGRAD - Predsednik SIMPA Dragan Tomić izjavio je da tu kompaniju nisu zaustavili embargo, rat i inflacija, ali jeste bivši ministar privrede Saša Radulović.

"Saša Radulović je pokušao da nas uvuče >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u stečaj, a iz stečaja se nije izvukla nijedna velika firma, već je bila likvidirana. Srećom, Radulović je napustio ekonomiju i otišao u politiku. Srećno mu bilo. Mislim da niko iz vlasti više neće hteti da ubaci SIMPO u stečaj i da ćemo ići s tim da se uradi konverzija dugova i da država postane većinski vlasnik", ocenio je Tomić i dodao da je SIMPO pretrpeo ogromnu štetu jer je zbog Radulovićevih zahteva čitava četiri meseca potpuno blokiran rad te kompanije.

Izgubili smo celo francusko i skandinavsko tržište

"Izgubili smo celo francusko i skandinavsko tržište. To je veći gubitak nego što SIMPO ne radi četiri meseca, a 4.300 radnika ne prima plate. Sada smo se dogovorili s vladom da pokrenemo proizvodnju i očekujemo da deblokiramo SIMPO", rekao je Tomić i naveo da je za SIMPO zaintersovan ruski partner Delo.

"Verujem da će država uspeti da izabere dobar menadžment i nastavi razvojnu politiku", rekao je Tomić i naveo da je Aleksandar Vučić razgovarao sa strateškim partnerom, ruskom kompanijom "Delo", kao i da je dao zeleno svetlo da se nastave ti pregovori.

Prioritet bio razvoj siromašnih područja

Na pitanje da li je možda u pedesetogodišnjoj karijeri negde pogrešio ili propustio šansu, Tomić je konstatovao: Možda je moja lična greška što sam razvio proizvodnju u Trgovištu, Preševu, Bujanovcu, Zubinom Potoku na Kosovu i u svim pograničnim mestima i gradovima na jugu Srbije u eksterno siromašnim i nerazvijenim opštinama računajući da je bitno da se tu razvije privreda da bi ljudi ostali i da bi imali od čega da žive.

Ikea najveći partner SIMPA

Tomić je naglasio da je Ikea najveći partner SIMPA. O razgovorima s vlasnikom Ikee i najbogatijem Evropljaninom Ingvarom Kampradom. Tomić kaže: "Obišao je naše pogone u Vranju i Bujanovcu. Kasnije mi je poslao pismo ispisano svojom rukom: "Dragi Dragane, sve je bilo odlično, bio je divan doček, ali najvažnije je da nas dvojica nismo pričali o tome šta smo uradili i kako smo uradili, nego šta ćemo tek uraditi." Ta rečenica govori o njegovom shvatanju odnosa i biznisa".

Predsednik SIMPA je negirao da je tajkun, kako ga često nazivaju, a upitan do kada će ostati u SIMPU, Tomić je konstatovao:

Ako dođe IKEA ili ruski partner, ostaću do kraja života. A ako dođe Srbin, smeniće me odmah.

Tomić je ekskluzivnom intervjuu za Nedeljnik govorio i o svom političkom angažmanu u SPS, kao i o odnosu sa svim važnijim političarima u poslednjih pola veka, uključujući Tita, Miloševića, Đinđića, Koštunicu, Tadića, Nikolića, Vučića, Dačića... Najjači utisak od političara na Tomića ostavio je Ivan Stambolić.

"Činjenica je da sam na Osmoj sednici podržao Ivana Stambolića a ne Slobodana Miloševića, koji mi je kasnije ponudio da budem ambasador u Atini ili u Češkoj, ali nisam prihvatio. Objasnio sam mu da neću da napustim svoj kraj. Nikada. Ivan Stambolić i Dragiša Pavlović su me pre toga mesec dana mučili da prihvatim JAT, ali ni to nisam prihvatio. Pre toga je od mene zahtevano i da budem direktor Jugobanke, ali ni to nisam hteo da prihvatim.

Spasio sam se svih ponuda i ostao u Vranju

Nisam jednostavno hteo da odem iz SIMPA. Spasio sam se svih ponuda i ostao u Vranju. A bilo je i ozbiljnih političkih ponuda iz zemlje i iz inostranstva. Ali nemam ja kapacitete za političara".

Tomić je rekao da se nije iščlanio iz SPS, ali da posle 5. oktobra nije bio na partijskim funkcijama. O odnosima s Vučićem i predsednikom Nikolićem, Tomić je za Nedeljnik rekao:I sa jednim i sa drugim sam bio u vladi. Tada smo imali potpunu saglasnost oko ekonomskih tema. Imali smo dobru saradnju. Predsednik Nikolić ima kapacitete za rad sa narodom, Vučić je u ovoj vladi mnogo i vredno radio. Njegovo zalaganje za razvoj i povećanje broja radnih mesta je u skladu sa mojom poslovnom politikom da sačuvamo zaposlene i gradimo našu zemlju.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.