Švedska Ikea otvara regionalni centar u Srbiji

Izvor: Glas javnosti, 16.Jun.2010, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska Ikea otvara regionalni centar u Srbiji

BEOGRAD - Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je da je kompanija Ikea izabrala Srbiju za svoj regionalni centar i planira da u narednih pet godina izgradi pet šoping molova u našoj zemlji, u koje će investirati izmedju 800 miliona i milijardu evra.

Švedska Ikea planira da do 2015. godine izgradi dva šoping mola u Beogradu, i po jedan u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, precizirao je Milosavljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i preneo da je to ono što u ovom trenutku može da potvrdi, a na osnovu razgovora sa čelnim ljudima Ikee i švedskim ambasadorom u Beogradu.

Milosavljević je izrazio očekivanje da će sa švedskim gigantom u Srbiju doći bar jedna velika kompanija od poznatih svetskih lanaca hipermarketa i još desetak velikih trgovačkih brendova, koji nisu prisutni na tržištu Srbije, napominjući da će jedan od dva šoping mola Ikea u Beogradu imati sigurno više od 120.000 kvadratnih metara korisne površine.

Vode se ozbiljni razgovori da Ikea kupuje proizvode u Srbiji za potrebe svojih šoping molova u drugim državama i da pomogne u podizanju konkurentnosti, kvantiteta i kvaliteta proizvodnje domaće industrije nameštaja i ukupne drvnopreradjivačke industrije.

"Po svakom od ovih pitanja ima progresa. Još uvek se dogovaramo i to je proces koji traje sa tako velikim liderima svetskog biznisa", kazao je Milosavljević.

Verovatno je jedna od tema u pregovorima koje ministar pominje i problem komplikovanih birokraskih porcedura. Na nedavno odrzanoj javnoj tribini o realizaciji preporuka za pojednostavljenje propisa Andreja Marusic, sefica jedinice za SRP je navela da je sertifikacija uvozno/izvozih proizvoda medju najvecim prepreka prouzrokovanih apsurdnim propisima. Kao pripmer je navela upravo Ikeu :" Ako kompanija "Ikea" odluči da dođe u Srbiju, ona će, za više hiljada svojih proizvoda, morati da obezbedi toliko papira da Šumarski fakultet, jedini nadležan za serifikaciju, nema dovoljno veliku prostoriju u koju bi tolike papire uopšte mogao da stavi!", rekla je Marušić.

Izgleda stvarno da se vode ozbiljni razgovori - jer se i gospodin Milosavljević uozbiljio

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.