Izvor: B92, 08.Okt.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija iščekuje da dođe IKEA

Beograd -- Država očekuje da će zemljište u blizini beogradskog aerodroma, koje će uskoro biti ponuđeno na tenderu, kupiti švedska IKEA za izgradnju prodajnog centra.

Odgovor na pitanje da li će ta firma konačno doći u Srbiju dobićemo najkasnije do kraja godine, kada će država raspisati tender za prodaju parcele kod aerodroma, za koji je interesovanje pokazala IKEA. Ukoliko pobedi na tenderu, švedska firma bi na tom mestu gradila veliki prodajni centar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kakve ima širom sveta.

Sa parcele u blizini aerodroma, površine 75 hektara, Institut za stočarstvo možda je poslednji put skinuo kukuruz.

IKEA treba za prodajni centar 35 hektara i zainteresovani su za ovu zemlju. Kako se parcela nalazi pored aerodroma, ona podleže specifičnim procedurama. Predstoji detaljan plan regulacije.

Aleksandar Miloradović iz Agencije za strana ulaganja (SIEPA) kaže da je na tom mestu specifično određeno koja visina može da se gradi i koji materijali mogu da se koriste zbog elektromagnetnih emitovanja telekomunikacione opreme aerodoroma.

On smatra da zemljište koje će biti ponuđeno na tenderu odgovara potrebama kompanije IKEA, koja, prema nekim saznanjima, planira izgradnju ogromnog tržnog centra sa parkingom.

Prodajni centar kod aerodroma, ukoliko IKEA dobije parcelu na tenderu, neće biti jedino ulaganje ove kompanije u Srbiji, kažu u SIEPA.

U beogradskoj kancelariji kompanije IKEA danas nisu bili dostupni za komentar, ali je ranije objavljeno da bi kompanija gradila nekoliko prodajnih centara širom zemlje.

U prethodim pregovorima država je pokušala da osigura da se u Srbij otvori i fabrika kompanije IKEA.

"Mi smo bili spremni da izađemo u susret tako što ćemo - sa argumentacijom izgradnje pogona, upošljavanja srpskih radinika - ponuditi direktnu pogodbu vezanu za zemljište za prodajni objekat”, kaže Miloradović.

"U jednom trenutku nisu bili spremni da garantuju da će proizvodni pogon biti završen u rokovima u kojima smo mi to želeli i pregovori su u tom smeru obustavljeni”, navodi on.

Kada sa autoputa u blizini beogradskog aerodroma, umesto oranica, ugledate ogromnu plavu kocku sa žutim slovima znaćete da je čekanju došao kraj - IKEA je stigla u Srbiju.

Pored toga što pojedini od vas neće morati više da putuju do Mađarske ili naručuju preko kataloga robu po ceni uvećanoj za profit posrednika i troškove puta, to će značiti i da je švedski gigant u proizvodnji nameštaja po povoljnim cenama procenio da je ekonomija Srbije dovoljno stabilna da uloži u nju. A značiće i otvaranje radnih mesta.

Od kupovine zemljišta do prve prilike za kupovinu moglo bi da prođe više od dve godine, godinu i po dana da se obezbedi dokumentacija i 10 meseci da se izgradi zgrada.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Ikea” čeka tender

Izvor: Politika, 07.Okt.2009, 23:25

Tek kada vidi uslove tendera za zakup 70 hektara zemljišta Instituta za stočarstvo pored autoputa Beograd – Zagreb, švedska kompanija „Ikea” će odlučiti da li će učestvovati u trci, rečeno je „Politici” u beogradskom sedištu te kompanije...Dok čekaju da se uvere...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.