Poljaci podmetali bombe u radnjama IKEA širom Evrope

Izvor: Blic, 08.Okt.2011, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljaci podmetali bombe u radnjama IKEA širom Evrope

Poljska policija uhapsila je dvojicu Poljaka osumnjičenih za bombaške atentate ovog leta na prodavnice nameštaja IKEA širom Evrope, saopštio je danas poljski Centralni istražni biro.

Uhapšeni su prema saznanjima policije od 30. maja do septembra podmetali u prodavnice IKEA u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj ucenjujući skandinavskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvođača nameštaja da plati da bombe ne eksplodiraju.

Posle poslednje podmetnute bombe u Pragu zahtevali su šest miliona

evra, a zapretili su daljim eksplozijama ako IKEA bude oklevala da isplati novac.

Dvojica 39-godišnjih Poljaka uhapšeni su na severu Poljske u Kujavsko-pomeranijskom vojvodstvu.

Reč je o jednom sitnijem kriminalcu koji je već došao u sukob sa

zakonom zbog prodaje droga, dok je drugi, po svemu suedći mozak cele

operacije, fakultetski obrazovan, poliglota, radio kao menadžer u

nekoliko velikih kompanija.

"Uhvatili smo ih u automobilu. U njemu su imali brojne dokaze - laptopove, mobilne telefone ali i odeću, perike i maske koje su koristili da se kamufliraju", kazao je danas novinarima šef poljske policije Andžej Matejuk.

On je dodao da su uhapšeni vrlo vešto otvarali račune i razumeli se u transfere novca, tako da mogu da prate da li je novac koji su tražili kao otkupninu stigao.

Prve policijske ekspertize pokazuju da su tempirane bombe izrađene

vrlo profesionalno. Bomba podmetnuta u prodavnicu u Pragu mogla je da

povredi ljude u prečniku od 30 metara.

Povezane vesti: Otmičare snimile sigurnosne kamere

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLJACI PODMETALI BOMBE PO IKEINIM RADNJAMA

Izvor: Kurir, 08.Okt.2011

VARŠAVA - Poljska policija uhapsila je dvojicu Poljaka osumnjičenih za letošnje bombaške napade na prodavnice nameštaja IKEA širom Evrope, saopštio je poljski Centralni istražni biro...Uhapšeni su prema saznanjima policije od 30. maja do septembra podmetali u prodavnice IKEA u Belgiji, Holandiji,...

Nastavak na Kurir...

Uhapšena dvojica napadača na IKEA centre

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2011

Poljska policija je potvrdila da su u Poljskoj uhapšene dvije osobe osumnjičene za nedavne bombaške napade diljem Evrope na trgovine švedskog lanca za prodaju pokućstva IKEA-e. Policajci iz Centralnog istražnog ureda (CBS) uhapsili su dvojicu muškaraca odgovornih za niz eksplozija u Evropi....

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Hapšenja zbog podmetanja bombi

Izvor: RTS, 08.Okt.2011

Zbog sumnje da su podmetali bombe u prodavnicama švedske kompanije IKEA širom Evrope, poljska policija uhapsila dvojicu Poljaka...Dvojica Poljaka uhapšena su zbog sumnje da su odgovorni za bombaške napade na prodavnice nameštaja IKEA u Belgiji, Holandiji, Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj. ..Uhapšeni...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.