Katalog nameštaja koji propagira - homoseksualnost?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katalog nameštaja koji propagira - homoseksualnost?

VARŠAVA - Skandinavska "Ikea" izazvala je žestoke proteste u Poljskoj, pošto je u novom zimskom katalogu svog nameštaja predstavila kao porodicu i dvojicu homoseksualaca, a još burnijim protestima dočekana je nova bajka za decu o paru homoseksualnih pingvina.

"Ikea" pod sloganom "Porodični život se menja. Dobrodošli >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u nova vremena" u svom katalogu predstavlja šta sve njene prodavnice nude za 12 raznih modela porodica, među njima i Stivu i Janu, homoseksualnom paru bez dece.

Nema uzmicanja

"Ne bih da prestanem da kupujem nameštaj u "Ikei", ali ako ne prestane da promoviše takve porodične veze, moraću. Obavestiću i sve svoje poznanike", jedan je od tipičnih komentara koji su preplavili poljski internet.

"Nemamo nameru da povučemo katalog. Homoseksualnost je jedan od elemenata života u savremenom društvu. Ne možemo to da ignorišemo", kazala je za današnju "Žečpospolitu" portparol lanca "Ikea" u Poljskoj Karolina Horoščak.

Prvo u svest, pa u zakon

Konzervativna duboko religiozna katolička većina u poljskom društvu u katalogu vidi pokušaj da se homoseksualna porodica na mala vrata prvo uvreži u svesti ljudi, da bi se kasnije tražila i njena zakonska legalizacija.

Na internetu je upućen i apel da se "Ikea" preplavi protestnim pismima i mejlovima.

Još više protesta je izazvala najava da će u Poljskoj na inicijativu Kampanje protiv homofobije biti objavljena američka bajka "Za Tango je potrebno troje".

I bajka o pingvinima

Doživljaji dva homoseksualna pingvina iz njujorškog zoo-vrta koji zajedno odgajaju pingvinče Tanga, inspirisani su istiniti događajem, a treba da, po rečima šefa te poljske nevladine organizacije za prava homoseksualaca i lezbijki Roberta Bjedronja, pomognu poljskoj deci da se nauče toleranciji prema vršnjacima koje odgajaju zajedno osobe istog pola.

"Deca koja budu čitala takve bajke biće kad odrastu tolerantnija prema manjinama. Ta bajka sigurno neće povećati broj homoseksualaca u Poljskoj", tvrdi sociolog sa Jagelonskog univerziteta u Krakovu Zbignjev Nencki.

Protiv homofobije - agresija

"Kampanja protiv homofobije zašla je sa tom knjigom suviše daleko. Ne mogu deca da se uvode u intimni svet na tako agresivan način", rekao je funkcioner najjače opozicione stranke, konzervativne partije Pravo i Pravda predsednika Leha Kačinjskog, Tadeuš Cimanjski.

"To više nije učenje toleranciji, već obična promocija homoseksualnosti, zadiranje u nešto što je u nadležnosti roditelja", upozorio je Cimanjski.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.