Ikein katalog u Izraelu bez fotografija žena

Izvor: Radio 021, 17.Feb.2017, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikein katalog u Izraelu bez fotografija žena

Švedska fabrika nameštaja Ikea koja ima tri prodavnice u Izraelu izdala je poseban katalog bez fotografija žena, kako bi ga prilagodila vrednostima verske zajednice u toj zemlji, posebno ultraortodoksnim Jevrejima.

U katalogu je nameštaj posebno pogodan za ultraortodoksne porodice sa mnogo dece. Zato nudi mnogo kolevki, kreveta na sprat, ali i police za verske knjige, navode izraelski mediji.

U Izraelu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << živi oko 11 odsto ultraortodoksnih Jevreja i Ikea je u svom sedištu u toj zemlji saopštila da je izdala takav katalog, da "udovolji primljenim zahtevima da pokrene alternativni, specijalan katalog koji omogućava verskim i heredi (ultraortodoksnim) zajednicama da uživaju, birajući proizvode i rešenja koje Ikea nudi u skladu sa njihovim načinom života".

Kako se navodi, verska verzija je štampana i besplatna, a cene nameštaja su iste kao i u regularnom katalogu.

Praksa isključivanja fotografija žena u publikacijama ultraortodoksne zajednice nije ograničena samo na Izrael. Jakov Neeman, list ultraortodoksnih koji se izdaje u Monsiju u državi Njujork na engleskom jeziku, privukao je pažnju prošle godine za vreme predsedničke kampanje u SAD, kada je objavio samo fotografiju ruke Hilari Klinton, predsedničke kandidatkinje Demokratske partije u to vreme. Njeno lice je bilo potpuno zaklonjeno podijumom.

U novinama ultraortodoksnih Jevreja zabranjuju se posebno lica žena, a zabrana se odnosi na sve žene, uključujući i svetske liderke. Slika Hilari Klinton nije objavljena zbog njenog pola, a ne njene politike. Izraelski ultraortodoksni list Hamevasar izbacio je s fotografije sve žene snimljene na paradi solidarnosti u Parizu 2015. godine posle terorisitičkih napada u francuskoj prestonici.

U specijalnom katalogu Ikee su i posebne poruke u kojima se pozivaju kupci da sačuvaju zajedništvo porodice, a na fotografijama su samo muškarci i dečaci, žena nigde nema. To je izazvalo konfuziju i nevericu.

"Ovo je neverovatno. Ne znam da li postoji domaćinstvo u zajednici ultraortodoksnih s jednim roditeljem", napisao je jedan kometator, a drugi je upitao: "Gde je otišla majka?"

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.