Ikea kritikovana zbog pravljenja nameštaja od stabala starih 600 godina

Izvor: Blic, 29.Maj.2012, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ikea kritikovana zbog pravljenja nameštaja od stabala starih 600 godina

Poznati švedski proizvođač nameštaja, kompanija “Ikea”, osnovana 1943. godine, ovih dana izložena je žestokim kritikama zbog seče drveća u šumama na severu ruske Republike Karelije.

Seča drveća u ovom regionu ugrožava jedinstvene viševekovne stare šume.

Kompanija je godinama koristila slogan "Mi volimo drveće” kako bi promovisala ideju da " >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ikea” koristi samo drvo dobijeno na ekonomski, društveni i za očuvanje okoline održivi način.

Međutim, najnoviji izveštaji kažu da ovaj slogan nema mnogo veze sa stvarnom politikom kompanije.

Globalno udruženje zaštite šuma, u saradnji sa nevladinim organizacijama u više od 40 zemalja, uputilo je ozbiljne optužbe na račun "Ikeinih” aktivnosti u Rusiji.

Prema njihovim tvrdnjama, "Ikea” koristi drvo dobijeno sečom drveća starog između 200 i 600 godina na severozapadu Karelije, u blizini granice sa Finskom.

Povezane vesti: Ubijen aktivista za zaštitu prirode u Kambdoži Za zaštitu njiva treba 17.000 novih sadnica Protest aktivista za zaštitu šume u okolini Moskve

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ikea za svoj nameštaj koristi drveće staro 600 godina

Izvor: Radio 021, 29.Maj.2012

Poznati švedski proizvođač nameštaja, kompanija "Ikea", osnovana 1943. godine, ovih dana izložena je žestokim kritikama zbog seče drveća u šumama na severu ruske Republike Karelije.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.