U pančevačkom savetovalištu Moje mesto podršku mogu naći svi od 15 do 30 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Mar.2023, 17:30

U pančevačkom savetovalištu "Moje mesto" podršku mogu naći svi od 15 do 30 godina

U Domu omladine Pančevo, već dve godine, radi savetovalište za mlade pod nazivom "Moje mesto". Savetovalište je besplatno i namenjeno mladima od 15 do 30 godina. Sve je krenulo kao pilot projekat koji podržava Grad Pančevo.

Dom omladine, inače, mesto okupljanja mladih radi zabave, edukacije već neko vreme je i sigurno mesto za one kojima je potrebna pomoć kako bi prevazišli izazove koje nosi period odrastanja. Koncepcija savetovališta za mlade "Moje mesto" se, pre svega, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasniva na prevenciji i psihološkoj podršci koju korisnici dobijaju besplatno od kompetentnih i stručnih osoba. Najčešći problemi zbog kojih se javljaju su anksioznost, depresija, motivacija pri učenju.

"Nekako zaključak je da većina problema uvek dolazi iz porodice i nekako nas to uvek vrati unazad da radimo sa porodicom, radimo i kao porodični terapeuti. Tako da se često dešava da čitavu porodicu uključimo u proces", objašnjava Marija Jević, koordinatorka savetovališta za mlade "Moje mesto".

Prednost rada savetovališta je što je neformalnog tipa. Dolazak ne podrazumeva davanje zdravstvene knjižice i uvođenje u protokol, što, često može biti barijera kada je reč o odluci da se potraži stručna pomoć. Zbog toga se broj onih koji se javljaju stalno povećava.

"Ovde je prijatan prostor, imaju i čitaonicu, biblioteku, mogu da se opuste. Držimo strogo njihovu privatnost, vodimo računa da se oni međusobno ne susreću. Tako se i organizujemo u radu da maksimalno njihovu privatnost sačuvamo. To nam je vrlo važno, a mislim da je i njima važno da osete psihološku podršku u punom smislu, ne samo u stručnu pomoć zbog koje dođu, nego da ovo prihvate kao sigurno mesto", dodaje Marija Jević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.