Specijalni sud za OVK, tajno glasanje, protesti, pritisci...

Izvor: RTS, 26.Jun.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Specijalni sud za OVK, tajno glasanje, protesti, pritisci...

Uzavrele strasti u Prištini tokom rasprave o formiranju posebnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova. Protesti veterana OVK. Tači i Mustafa traže tajno glasanje o tom zakonu. Haradinaj glavni protivnik. Američka ambasadorka Trejsi Džejkobson za svaki slučaj provela pre podne u zgradi parlamenta.
Nekoliko stotina veterana Oslobodilačke vojske Kosova protestuje ispred zgrade parlamenta u Prištini, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde je u toku burna rasprava o ustavnim amandmanima koji će otvoriti vrata za formiranje suda za zločine OVK, uključujući istrebljivanje, deportaciju, mučenje, silovanje i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.

Kosovski premijer Isa Mustafa pozvao je poslanike kosovske skupštine da glasaju za ustavne promene koje otvaraju put osnivanju Specijalnog suda.
Na početku dugo očekivanog zasedanja, šef poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Glauk Konjufca zatražio je od predsednika skupštine Kadrija Veselija da se iz dvorišta skupštine sklone specijalne snage policije koje su, kako je rekao, "opkolile skupštinu Kosova".
Osudi prisustva policije ispred skupštine pridružio se i lider ABK Ramuš Haradinaj, nakon čega je Veseli zatražio da se policija udalji.
Potom su govorili šefovi poslaničkih grupa. Šef poslaničke grupe DSK Ismet Bećiri zatražio je od poslaničke grupe DSK da glasa za ustavne amandmane, a to je zatražio i šef poslaničke grupe DPK Adem Grabovci.
Šefovi parlamentarnih grupa opozicionih političkih stranaka zatražili su od poslanika da ne glasaju za ustavne promene, jer, kako kažu, Specijalni sud je selektivan i sudi se samo pripadnicima OVK.
Ramuš Haradinaj je rekao da je Specijalni sud "zakonski monstrum" i dodao da je on za pravdu i za sud za sve one za koje se sumnja da su počinili zločine bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.
Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je da nema druge opcije izuzev osnivanja Specijalnog suda, dodavši da ako se to ne uradi u kosovskoj skupštini, Savet bezbednosti UN će formirati sud, koji će u tom slučaju trajati dvadeset godina.
Lider "Samoopredeljenja" Visar Imeri rekao je da je Specijalni sud proizvod Hašima Tačija i Kadrija Veselija.

"Setite se kada je Dik Marti objavio svoj izveštaj 2011. da je tada Hašim Tači rekao da Marti treba da uzme advokata jer će imati problem sa pravdom. Marti nije uzeo advokata. Tada je Tači izjavio da nije bio u ratnim dejstvima, što znači da njega ne traba dirati, a sve ostale da vode u zatvor", rekao je Imeri.
Lista "Srpska" nije diskutovala o nacrtu zakona za ustavne amandmane.
Poslanici skupštine Kosova nastavljaju sa diskusijama i još se ne zna kada će doći do glasanja.
Uoči početka sednice, premijer Isa Mustafa i najmoćniji čovek na kosovskoj političkoj sceni Hašim Tači nisu imali dovoljnu podršku za izglasavanje ustavnih promena, pošto je, osim opozicije, i desetak poslanika vladajuće koalicije glasno ustalo protiv najavljenog zakona.
Uporedo sa žučnom raspravom za parlamentarnom govornicom, pregovore o načinima za izglasavanje zakona vodila je američka ambasadorka u Prištini Trejsi En Džejkobson, koja je oko podneva bez komentara napustila zgradu skupštine.
Prištinski mediji navode da su se Tači i Mustafa dogovorili da glasanje o ustavnim promenama bude tajno, čime bi, navodno, bio prevaziđen najveći problem u procesu formiranja suda za zločine OVK, odnosno desetak "pobunjenih" poslanika Demokratske partije Kosova.
Uprkos dogovoru, mediji navode da unutar poslaničke grupe te stranke vlada "mučna atmosfera", pošto su poslanici izloženi pritisku da "po svaku cenu" podrže formiranje suda.
Šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Donika Kadaj Bujupi je današnje prisustvo snaga reda uporedila sa onim što se dogodilo 1989. godine prilikom tadašnjih, kako je navela, nasilnih promena tadašnjeg Ustava Kosova.
Predlog zakona, koji je Internet portal RTS-a objavio pre nekoliko dana, predviđa suđenja za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili verskoj osnovi.
Specijalni sud za ratne zločine OVK biće podeljen na sudska veća koja će se baviti "namernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koje se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu".
Sva sudska veća činiće stranci, a najteža kazna na koju ovaj sud može da osudi je doživotna robija.

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dušan Proroković: Sud za zločine trese Prištinu

Izvor: Večernje novosti, 26.Jun.2015

Ispostavilo se, poslednjih meseci, da za kosovsko-metohijske Albance trenutno nije najznačajnije političko pitanje ni odnos prema Srbiji, niti takozvani Briselski proces i pregovori sa Beogradom, niti traganje za novim priznanjima njihove državolike tvorevine. To je rasprava o odluci o formiranju...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.