Izvor: Blic, 25.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romi opet na meti nasilnika

Romi opet na meti nasilnika

Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv Mladena Sakića, njegove supruge i tašte, jer su romsku porodicu Radosavljević oterali sa placa koji su nameravali da kupe u Ulici Nova školska u Sremčici.

- Sa majkom Danicom sam 25. septembra došao u Sremčicu da bi pogledali plac, koji sam već kaparisao. Čim smo izašli iz automobila, izašle su Mladenova tašta i supruga, počele da se deru na nas i da nas vređaju. Rekle >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su da Ciganima ne može da se proda plac i da Cigani ne mogu tu da žive. Potom je izašao Mladen koji je zapretio da će mi zapaliti kuću. Pitao sam ga da li je rasista, a on mi je odgovorio da jeste i da, ako hoću mogu da ga tužim, ali da će mi kuću dići u vazduh ako kupim plac, rekao je za 'Blic', Nebojša Radosavljević, koji kao podstanar sa troje dece, suprugom i majkom živi na Železniku.

U poslednjih nekoliko meseci oživeli su napadi na pripadnike manjina. Ponovo su se aktivirali skinhedsi, a prvi na udaru su Romi. Pre mesec i po dana, grupa mladića napala je Rome na Najlon pijaci u Novom Sadu.

- Romi su najugroženija nacionalna manjina u Srbiji. Oni su najčešće žrtve diskriminacije i torture kako policijske tako i građana, kaže za 'Blic' advokat Fonda za humanitarno pravo, Veroljub Đukić. Prema njegovim rečima, u poslednje vreme zabeleženi su čak i slučajevi kada je Romima zabranjeno prisustvo na javnim mestima.

-Fond je pre nekoliko dana podneo krivičnu prijavu protiv vlasnika restoran-splava 'Akapulko' jer radnici nisu pustili grupu Roma u lokal uz obrazloženje da nemaju rezervaciju. Oni su se požalili nama, a mi smo potom sproveli istraživanje. Poslali smo nekoliko osoba koji nisu bili Romi na splav i oni su bez problema, bez rezervacija, pušteni u restoran. Nakon toga, grupa Roma je ponovo pokušala da uđe unutra ali im je ponovo ljubazno rečeno da ne mogu, rekao je Đukić.

- Svi sudski procesi koji su pokrenuti zbog napada na Rome se veoma sporo procesuiraju. Grupa skinsa je pre tri godine napala moju suprugu, i taj proces još nije završen. Isto je sa postupkom u vezi napada skinsa na mene i nekoliko mojih rođaka u martu, kaže za 'Blic' Dragoljub Acković, član Svetskog parlamenta Roma.

Olivera Franjičević iz novosadske kancelarije Fonda za humanitarno pravo, rekla je da se broj napada na Rome u Vojvodini povećao od kada je u pokrajinu došao veliki broj raseljenih sa Kosova romske nacionalnosti.

- Oni imaju muslimanska imena i prezimena, tako da ih mnogi proglašavaju Albancima, kaže Franječevićeva .

Zbog 'suptilne diskriminacije lokalnog stanovništva i vlasti prema Romima, SE odlučio je prekjuče da se Kosovski Romi koji su zatražili privremeni azil u zemljama Evrope, ne primoravaju na povratak na Kosovo i Srbiju. T. M. S. Štrajk glađu

Jagodina - Četrnaest romskih porodice u Jagodini juče su počele štrajk glađu ispred zgrade Skupštine opštine, zahtevajući da im opština reši stambeno pitanje posle požara 8. oktobra u kome su nastradala dva dečaka. 'Službenici opštine ranije su nas uputili u Centar za socijalni rad koji nam je dao jednokratnu pomoć, ali nam je tamo saopšteno da oni nisu nadležni za rešavanje stambenih pitanja', rekao je otac poginulih dečaka Nenad Omerović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.