Održano pripremno ročište na suđenju optuženima za ubistvo četiri Albanaca

Izvor: RTS, 20.Jan.2020, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano pripremno ročište na suđenju optuženima za ubistvo četiri Albanaca

U Osnovnom sudu u Prištini održano je pripremno ročište protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje tužilaštvo tereti za krivična dela "ratni zločini protiv civilnog stanovništva".
Optuženi su negirali navode da su odgovorni za ubistvo četiri Albanca i nehumani tretman prema njima u Gornjem Nerodimlju kod Uroševca tokom 1999 godine.

Optužnica tereti Zlatana Krstića da je kao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pripadnik srpskih policijskih snaga, navodno 26. marta 1999. godine u selu Gornje Nerodimlje kod Uroševca, direktno učestvovao u napadu na civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, tačnije na devetnaest članova porodice Nuhiu, koji nisu aktivno učestvovali u oružanom sukobu.
Krstić je navodno učestvovao u maltretiranju članova te porodice, u uništavanju njihove imovine, deložaciji iz njihovog prebivališta, otmici i ubistvu njena četiri člana.
Odbrana Zlatana Krstića najavljuje ulaganje zahteva za odbacivanje optužnice i prigovor na dokaze, smatrajući da ne postoji osnovana sumnja da se postupak uopšte vodi.
Destan Šabani, optužen je da je 1. aprila 1999. godine, u svojstvu policijskog inspektora nepristojno, ponižavajuće i pogrdno postupio sa ubijenima. On je navodno naredio da tela budu pokopana bez obreda.
U Osnovnom sudu u Prištini danas je vođen postupak i protiv Zorana Đokića, osumnjičenog, kao pripadnik paravojne formacije, za ubistvo Albanaca 1999 u Peći. U ovom procesu ispitana su četiri svedoka.
Pred kosovskim pravosuđem po optužnicama za navodno počinjene ratne zločine, u toku su procesi protiv šestorice Srba.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Krstić i Šabani negirali krivicu za ratni zločini 1999.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2020

U Osnovnom sudu u Prištini, na pripremnom ročištu protiv Zlatana Krstića i Destana Šabanija, koje tužilaštvo tereti za "ratni zločini protiv civilnog stanovništva", obojica su negirali krivicu...Advokat Dejan A. Vasić kaže da će u roku od 15 dana uložiti zahtev za odbacivanje optužnice...Krstić...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.