Odloženo suđenje Uskokoviću

Izvor: B92, Tanjug, 15.Sep.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženo suđenje Uskokoviću

Beograd -- Suđenje bivšem direktoru Elektrodistribucije Beograd (EDB) Branislavu Uskokoviću koje je trebalo da bude održano danas, odloženo je za 5. oktobar.

Uskokovića je Okružni sud u Beogradu je 2006 godine osudio na devet godina zatvora, ali je tu presudu Vrhovni sud Srbije ukinuo i naložio novo suđenje.

Branisav Uskoković ponovo će pred sudijama pokušati da objasni, kako je za kratko vreme uspeo da sebi i porodici obezbedi više od trideset stanova u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Beogradu.

Posle ukidanja prvostepene presude, neizmenjena optužnica protiv Uskokovića stajala je u fijoci Tužilaštva i mesecima se nije znalo ko će se time baviti.

Optužnica protiv Uskokovića datira iz 2006 godine, i pored Uskokovića obuhvata još četiri osobe kojima je prvobitno suđeno, pa iz nje, prema rečima branioca Slobodana Ružića, nije jasno za šta se Uskoković tereti.

Zbog toga je odbrana uputila zahtev da se optužnica uredi, a suđenje odloži.

Iako se Tužilaštvo s tim saglasilo, sudija Milenko Cvijović želeo je da počne proces, zbog čega je odbrana tražila njegovo izuzeće.

Posle kraće pauze i konsultacije s sudskim većem, ali i Okružnim tužilaštvom, zahtev za izuzećem je odbijen, a Cvijović je odložio suđenje.

"Mislim da je na kraju ipak pobedio razum. Tužilac je dobio rok da izmeni svoju optužnicu da je uredi. Sledeće suđenje je zakazano za 5. i 6. oktobar i onda ćemo da se sudimo”, kaže Slobodan Ružić, branilac Branivoja Uskokovića.

Paralelno s ovim suđenjem, protiv Uskokovića se vodi i prpoces za oduzimanje imovine.

Kako je ranije objasnio portparol tužilaštva Tomo Zorić, radi se o privremenom oduzimanju imovine do okončanja sudskog procesa.

Za sada, kako je rekao, radi se o šest kuća, a istraga o preostalim nekretninama je u toku.

"Mi smo samo iz medija saznali da se taj postupak vodi. Želeo bih da ukažem na nešto o čemu i novinari ne vode računa. Članom 16 tog Zakona je predviđeno da je taj postupak tajna, pa o tome ne bi smelo ni da se piše, ni da se govori, ali tu tajnu, na žalost, niko ne poštuje”, kaže Slobodan Ružić.

Podsetimo, Uskokoviću se sudi za zloupotrebu službenog položaja, falsifikovanje službene isprave i nesavesan rad.

On se tereti da je zloupotrebama u poslovanju oštetio EDB i državu za 24 miliona dinara i da je od tog novca kupovao nekretnine, uglavnom po Beogradu.

Komisija EDB-a koja je ispitivala njegove potencijalne zloupotrebe pronašla je da je u vlasništvu Branislava Uskokovića, ali i članova njegove uže porodice, oko 30 nekretnina u centralnim beogradskim opštinama.

B92 je letos pronašao da su Uskokovići bili vlasnici još najmanje jedne kuće u centru Beograda, kao i da su članovi njegove porodice većinski vlasnici ciglane "Naša sloga" iz Kovina.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odloženo suđenje Uskokoviću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Sep.2009

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje bivšem direktoru Elektrodistribucije Beograd Branislavu Uskokoviću, zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i nesavesnog rada, odloženo je danas za 5. oktobar, do kada bi tužilaštvo trebalo da uredi optužnicu...Sudsko veće Okružnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Uskoković ostaje sam na optužnici

Izvor: Blic, 16.Sep.2009, 09:30

BEOGRAD - Ponovljeno suđenje bivšem direktoru "Elektrodistribucije Beograd” Branislavu Uskokoviću zbog zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i nesavesnog rada odloženo je juče za 5. oktobar, do kada bi tužilaštvo trebalo da uredi optužnicu...Sudsko veće Okružnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.