Nova presuda zbog pokušaja ubistva Ukrajinca na Kipru

Izvor: RTS, 24.Feb.2019, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova presuda zbog pokušaja ubistva Ukrajinca na Kipru

Apelacioni sud u Beogradu doneo je novu pravosnažnu presudu kojom je nekadašnjeg pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Rajka Pantelinca osudilo na 11 godina zatvora, a njegove saradnike na kazne od jedne od pet i sedam godina zatvora, jer su kao organizovana kriminalna grupa zbog koristoljublja pokušali da ubiju ukrajinskog biznismena Dmitrija Loginova na Kipru 2011. godine.
Nova presuda je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doneta, nakon što je Vrhovni kasacioni sud prošlog leta, usvojivši zahtev za zaštitu zakonitosti branilaca optuženih, ukinuo prvu presudu zbog povrede krivičnog zakona na štetu dvojice okrivljenih.

Novom presudom Apelacionog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu, Pantelincu je smanjena kazna za pola godine, pa je sada osuđen na jedinstvenu kaznu od 11 godina zbog krivičnih dela teško ubistvo u pokušaju, udruživanje radi vršenja krivičnih dela i nedozvoljeno nošenj eoružja i ekspolozivnih materija.
Zbog krivičnih dela ubistvo u pokušaju i udruživanje radi vršenja krivičnih dela osuđeni su Radovan Galetin, kome je prethodna kazna od osam godina zatvora smanjena na sedam godina, kao Raško Mijailović kojem je kazna da sedam i po smanjena na pet godina zatvora.
Takođe, prema Mijailoviću je zbog nastupanja zastarelosti odbijena optužba za izvršenje krivicnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.
Zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela Pero Đurić je osuđen na godinu dana zatvora.
Pantelinac, Mijailović i Galetin su osuđeni jer su od 1. aprila do 31. maja 2011. godine, u Srbiji i na Kipru, postupajući kao organizovana kriminalna grupa, zajedno sa Živojinom Tajkovim, koji je u međuvremenu pravosnažno osuđen u razdvojenom postupku, pokušali ubistvo iz koristoljublja.
Mediji su pisali ranije da je dogovoreno da Ukrajinac bude ubijen tako što će biti aktivirana eksplozivna naprava, sakrivena u jednoj torbi zamaskiranoj u zidu, u momentu kada ovaj bude prolazio pored zida.
Međutim, biznismen je preživeo, ali je ostao invalid, zbog cega grupa nije dobila obećanu nagradu, preneli su mediji.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.