Nevreme na Halkidikiju, sedmoro poginulo, među 100 povređenih ima i Srba

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jul.2019, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevreme na Halkidikiju, sedmoro poginulo, među 100 povređenih ima i Srba

Najmanje sedam osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularnom među turistima. Šestoro Srba povređeno u nevremenu.

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dečak iz Rusije. Danas je pronađeno i telo muškarca u oblasti između Sozopolija i Nea Kalikratie. Forenzičari će ispitati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da li telo pripada 62-ogodišnjem ribaru, koji je nestao u moru kod Kalikrateie u sredu uveče.

Češki par je nastradao kada su jak vetar i kiša prevrnuli njihovu prikolicu. Dvoje rumunskih državljana je poginulo kada se srušio krov restorana u Nea Plaji.

Nastradala su i dvojica Rusa, muškarac i dečak kada je drvo palo nedaleko od njihovog hotela u Potidei, navele su grčke vlasti.

Vlasti su proglasile vanrednu situaciju na Halkidikiju, a novoimenovani ministar za civilnu zaštitu trebalo bi u toku dana da poseti ovo poluostrvo.

Jak vetar čupao je drveće, nosio krovove, prenosi Rojters.

"Ovo je prvi put u mojoj 25-godišnjoj karijeri da sam doživeo tako nešto", rekao je za grčku televiziju Atansios Kalcas, direktor zdravstvenog centra Nea Mudanja gde su smešteni mnogi povređeni.

Zbrinuti pacijenti imaju između osam meseci do 70 godina. Neki su zadobili povredu glave od pada drveća ili drugih predmeta.



Ovakvo nevreme nije uobičajeno u Grčkoj gde su leta tipično topla i suva. Meteorolog Kleahos Marusakis rekao je da su uslovi "ekstremno neobični za ovo doba godina.

Šest srpskih turista povređeno u nevremenu

Šest srpskih turista povređeno je u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, javila je jutros TV Prva, pozivajući se na informacija iz bolnice u Nea Mudanji.

Srpski turisti su lakše povređeni i primljeni su u bolnicu u Nea Mudanji.

U tu bolnicu primljeno je još 80 turista drugih nacionalnosti.

Povređena 13-godišnja devojčica iz Srbije u bolnici

U nevremenu koje je pogodilo poluostrvo Halkidiki povređena je i jedna 13-godišnja devojčica iz Srbije, objavili su danas grčki mediji.

U solunsku bolnicu "Genimatas" primljeno je petoro dece povređene u nevremenu, među kojima je i devojčica iz Srbije, a mediji navode da niko nije u životnoj opasnosti.

Navodi se da su deca, uzrasta od 3,5 do 13 godina, prebačena u bolnicu tokom noći iz mesta Flogita i Nea Plaja, prenosi thestival.gr.

"Tu su četiri devojčice i jedan dečak koji su povređeni, ali nisu u opasnosti. Jedno dete imalo je povrede glave zbog kojih je bila neophodna operacija, hospitalizovano je i nije u opasnosti. Radi se o deci čije su porodice iz Grčke i iz inostranstva, a boravili su tu kao turisti. Jedna od devojčica, koja ima 13 godina, srpska je državljanka, a ostala deca su Grci", rečeno je u toj bolnici.



Konzulat Srbije u Solunu obavešten je da je jedna srpska državljanka povređena u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, a za sada nema podataka da li ima žrtava među srpskim turistima.

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za Tanjug da je konzulat informaciju o povređenoj srpskoj državljanki dobio iz bolnice u Solunu.

"Mislimo da je u pitanju turistkinja koja je letovala u Stavrosu, pokušaćemo da saznamo odakle je primljena u bolnicu i preko koje agencije je letovala", kazala je Glišićeva.

Ona je rekla da konzulat nema informacija o šestoro lakše povređenih srpskih tursita koji su prema tvrdnji medija smešteni u bolnici u Nea Mudanji.

"Znamo da je tamo bio najveći udar nevremena, na potezu Nea Mudanja-Nea Kalikratija-Nea Plogita-Nea Plaja. I Kasandra, takozvani 'prvi prst' na Halkidikiju je pogođen, odnosno mesto Nea Potidea, pogođen je i 'drugi prst' Sitonija - Neos Marmaras i Nikiti, gde je nevreme bilo manjeg intenziteta, ali je ipak bio zatvoren put koji je u međuvremenu ponovo otvoren za saobraćaj", navela je Glišićeva.



Kazala je da je na Halkidikiju uvedeno vanredno stanje koje će trajati do večeras.

Ona je navela da niko od srpskih turista nije za sada kontaktirao konzulat.

"To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

Navela je da je nevreme manjih razmera pogodilo i Solun, gde su u prekidu bile internet veze, ali da je sada u tom gradu sunčano.

Konzul Srbije rekla je takođe da se za večeras najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom delu Grčke.

"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

Na Halkidikiju posle nevremena nema vode i struje

U mestima na grčkom poluostrvu Halkidiki nema vode i struje, izjavio je danas predsednik Jute Aleksandar Seničić.

On je za Tanjug rekao da se do kraja dana očekuje normalizacija situacije.

"Najgore je bilo u Porto Karasu, gde su hoteli, i u dva okolna sela", naglasio je Seničić i dodao da je u stalnom kontaktu sa turističkim agencijama preko kojih letuje najveći broj srpskih turista na Halkidikiju.

Nevreme ostavilo prizore "biblijskih razaranja"

Na grčkom poluostrvu Halkidiki proglašena je vanredno stanje posle snažnog nevremena koje je trajalo samo 20 minuta.

Karalambos Steriadis, direktor civilne zaštite u severnoj Grčkoj, opisao je da je reč o "fenomenu bez presedana", prenosi BBC.

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mestu Nea Kalikratija.

List Ta Nea navodi da su posle razornog nevremena vidljivi prizori "biblijskih razaranja".

Bez struje su Kasandra i Sitonija, saobraćaj zbog popadalog drveća otežan. U prekidu su telefonske i Internet veze, prenose grčki portali.

Tokom noći vatrogasci su primili više od 600 poziva za pomoć koji su se odnosili na spasavanje, ispumpavanje vode i uklanjanje oborenih stabala.

Jedan očevidac rekao je za televiziju ERT da je oluja trajala samo 20 minuta. Snimci pokazuju posledice razorne oluje.

Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpeli značajnu štetu, navodi Grik riporter.

Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 108 povređenih uglavnom sa frakturama, od kojih četvoro ozbiljno ali da su svi van životne opasnosti.

Ministri grčke vlade kao i lokalni zvaničnici održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji.

Sinoć bilo upozorenje na opasne vremenske prilike

Portparol grčke vlade Stelios Petras izjavio je danas da je Generalni sekretarijat za civilnu zaštitu Grčke izdao je sinoć na četiri jezika upozorenje na opasne vremenske prilike.

Premijer Kirijakos Micotakis odmah je obavešten o katastrofi na poluostrvu Halkidikiju i naložio je da grupa relevantnih ministara lično ode u tu oblast, rekao je Petras.

Prema njegovim rečima, Micotakisa je o žrtvama direktno izvestio ministar zdravlja, prenosi ANA.



On je rekao da će tri najugroženije opštine na Halkidikiju dobiti pomoć za popravku infrastrukture.

Naveo je da evropski broj za hitne pozive 112 trenutno ne radi i da će se održati sastanak sa mobilnim operaterima kako bi se testirale veze. Rekao je i da su strane ambasade obaveštene o žrtvama koje su njihovi državljani.

Na pitanje da li premijer Micotakis planira da poseti ugroženu oblast, portparol vlade je rekao da nije pravo vreme za to, ali da će, ako bude neophodno u narednih par dana to učiniti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OLUJA NALIK APOKALIPSI: Nevreme na Halkidikiju ostavilo pustoš, šestoro poginulo, grom "spržio" zgradu (VIDEO)

Izvor: Večernje novosti, 11.Jul.2019

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularnom među turistima Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu...

Nastavak na Večernje novosti...

Šestoro srpskih turista povređeno u nevremenu u Grčkoj, među stradalima nema državljana Srbije

Izvor: Radio 021, 11.Jul.2019

Šestoro srpskih turista povređeno je u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, a konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić potvrdila je za RTS da među stradalima u nevremenu na Halkidikiju nema turista iz Srbije...Glišić kaže da imaju informaciju da je jedna srpska državljanka...

Nastavak na Radio 021...

Halkidiki: Šest osoba stradalo u nevremenu, više od 100 povređenih VIDEO

Izvor: OkRadio.rs, 11.Jul.2019

Najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, poginulo je, a više od 100 povređeno u snažnom nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, popularno među turistima. Među žrtvama nema turista iz Srbije. Na Halkidikiju proglašena vanredna situacija. Grčka policija navodi da je dvoje...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.