Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministar finansija Izrela optužen za krađu, proneveru i pranje novca

TEL AVIV - Izraelsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv bivšeg ministra finansija Abrahama Hiršona za krađu, prevaru, pranje novca i falsifikovanje dokumenata.

Optužnica je podignuta nakon što se nekadašnji član izraelske vlade odrekao parlamentarnog imuniteta, odlučivši se da se pojavi pred sudom.

On se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice, piše najtiražniji izraelski list "Jediot ahronot".

Osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je optužen da je proneverio više od četiri miliona šekela (više od 1,2 miliona dolara) dok je bio na čelu Nacionalne radničke federacije od 1998. do 2005. godine.

U optužnici se dalje tvrdi da je u svoj džep stavio polovinu tih fondova. Hiršon i još 11 saučesnika su unovčavali raznorazne čekove i transferisali neke od fondova lično njemu.

"Optuženi su izveli razne akte pranja novca u pokušaju da sakriju pravu prirodu fondova. Falsifikovali su dokumenta u tom procesu", saopštilo je državno tužilaštvo.

Hiršon je između ostalog dva puta godišnje primao bonus za odmor od 3.000 do 9.000 dolara i za svaki odlazak u inostranstvo dobijao između 2.000 i 3.000 dolara. Optužen je i za nelegalno primanje novca za izborne kampanje.

Najvažnija optužniča tereti Hiršona da je mesečno primao novac u kešu u visini od 7.500 dolara, ukraden od udruzezenja radnika i još jedne organizacije.

U dodatku optužbe stoji da je primao novac od udruženja za obroke u restorinama tokom vikenda čitavih pet godina. Na tuđ račun je jeo u ukupno112 restorana, a računi su po nekada dostizali i preko 2.000 dolara.

Maksimalna kazna za krađu koju počini direktor iznosi sedam godina, za izneveravanje poverenja tri godine, nelegalno pranje novca pet godina.

Optužnica protiv Hiršona podignuta je u vreme kada se vodi istraga protiv izraelskog premijera Ehuda Olmerta zbog sumnji da je nelegalno primio stotine hiljada dolara od jednog američkog biznismena za izborne kampanje.

Izraelski mediji podsećaju da je osim Olmerta četiri ministra, osam poslanika i devet gradonačelnika pod istragom ili im se sudi ili im preti optužnica za raznorazne sumnje zbog mita.

Najvažnije pitanje koje se sad postavlja može li Olmert politički preživeti i ostati premijer.

Međutim, zbog činjenice da je toliko javnih ličnosti u sličnim nevoljama, pitanje je koliko je raširena korupcija u Izraelu i da li je stanje gore nego u drugim zemljama.

Takođe se razmatra šta se može uraditi da se podignu etički standardi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.