Kakve su sankcije za lažne dojave o bombi?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve su sankcije za lažne dojave o bombi?

Pre nekoliko dana, Železnička stanica u Novom Sadu evakuisana je zbog lažne dojave o bombi. Ispostavilo se da je anonimni telefonski poziv uputio petnaestogodišnjak, protiv koga će biti podignuta krivična prijava zbog izazivanja panike i nereda. Budući da ovakvi slučajevi nisu retkost, istraživali smo koje ustanove su posebno na udaru i zašto, kakve su procedure kad dođe do prijave bombe i kakve su sankcije za lažne dojave.

Jedna od ustanova koja je prethodnih godina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << najviše bila na udaru lažnih dojava o postavljanju bombi, jeste Sud. Tokom 2016-te, bilo je čak 22 takve prijave, a godinu ranije 17, što je značajno paralisalo rad.

"Radnici naše parvosudne straže su u obavezi da evakuišu zgradu što samim tim podrazumeva prekid i odlaganje svih suđenja koja su u toku i koja slede, a broj zakazanih suđenja u toku svakog dana je veliki i ako uzmemo u obzir da se u zgradi pravosudnih organa nalazi veći broj sudova, tužilaštva i kancelarija pravobranilaštva, onda pretpostavljate koje su posledice", rekla je Ivana Karapandžič, portparolka Višeg suda.

Da li zbog nespremnosti za kontrolne i pismene zadatke, ili kao neslana šala, i škole neretko dobijaju anonimne pozive ove vrste. Takav slučaj pre više godina zabeležen je i u osnovoj školi „Đorđe Natošević".

"Mislim da se radilo o veoma visokoj novčanoj kazni za staratelje tj za roditelje i kada su druga deca saznala da su krivično odgovorna i da mogu da odgovaraju za lažno prijavljivanje da je to ozbiljan prekršaj koji nosi sa sobom i ukor nastavničkog veća, zatiom novčanu kaznu, nakon toga nismo imali tu vrstu igara", rekao je Nedeljko Đorđić, direktor škole.

Lažne dojave o bombama smatraju se krivičnim delom izazivanje panike i nereda, za šta je uz novčanu, predviđena i kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

"Prilikom prijave, policija pristupa krajnje oprezno i sa maksimalnim kapacitetom koji u tom trenutku ima policijska uprava. To uključuje više linija rada... počev od krim tehnike, protiv diverzalna zaštite, policije opšte nadležnosti, pasa specijalno obučenih za pronalazak eksploziva, saobraćajne policije, odeljenja kriminalističke policije", objasnio je Mitar Tubin, iz odeljenja policije.

Od početka godine, kako saznajemo, bilo je 5 lažnih prijava, što je, statistički gledano, znatno manje nego prethodnih godina, čemu doprinosi i to što se počinioci dela brzo pronalaze i procesuiraju. Svih pet pomenutih ovogodišnjih slučajeva, naime, već je rešeno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.