Izvor: S media, 08.Maj.2013, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačavendin dosije: Radio za DB pod imenom „Pablo“, povezan sa ubistvom i silovanjem

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao “pouzdan saradnik” Državne bezbednosti Srbije pod imenom “Pablo”. Domaće i strane obaveštajne službe označile su ga kao “glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC”. Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete i za ubistvo. Sve ovo nalazi se u tajnom dosijeu koji su o vladici Kačavendi godinama vodile srpske bezbednosne službe.

Prema ovim podacima, vladika >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kačavenda je više od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obaveštajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima.

U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60-ih godina prošlog veka bio “zavrbovan” od tadašnje jugoslovenske službe bezbednosti, dok je od 70-ih pod operativnih delovanjem DB BiH “zbog delovanja sa kleronacionalističkih pozicija”. Tokom rata u BiH su se, zbog političkog delovanja, za njega zainteresovale pojedine bezbednosne strukture u BiH, ali i deo međunarodnih policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranih u Tuzli.

"Prema podacima iz 2010, vladika Kačavenda je u Odeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze s političarima u BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP RS", stoji u tom dosijeu. Navodi se i da je on bio deo mreže pomagača ratnih zločinaca. Zbog sumnje da je skrivao Radovana Karadžića, Eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini više puta su bili pretresani.

U tom dosijeu se uz vladiku Kačavendu kao “nosioca homoseksluanih aktivnosti unutar SPC” pominju još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome se već sudilo za seksualno zlostavljanje dečaka u Vranju. Objašnjava se da je “sve izraženijem ispoljavanju homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprineo sve tolerantniji stav Grčke pravoslavne crkve po ovom pitanju”.

"Vladika Kačavenda je 1993. bio u homoseksualnoj vezi s izvesnim B. K. iz SAD. Grupa vernika koja je čula za to tražila je da se registruje nevladino udruženje koje bi se bavilo proverom moralne čistote vladika i sveštenika, odnosno “utvrđivanjem” onih koji su homoseksualci", piše u ovom dosijeu.

Misteriozno samoubistvo bilo povod za tužbu

Bivši đakon Bojan Jovanović, posle optužbi za sekslualno uznemiravanje, podneo je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu đakona Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća u BiH.

I krajem 2012. tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Vasilija Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994.

"Kada je saznao da je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, oštro je reagovao, zbog čega ga je vladika zvorničko-tuzlanski raščinio, a zatim i naložio da se Markovići isele iz parohijskog doma. Vladika je uz pomoć specijalne jedinice MUP RS iz Bijeljine pokušao da ih iseli, a tokom ove akcije specijalci su pucali na parohijski dom i ubili Markovićevu suprugu", piše u dosijeu. Sprečen je u pokušaju da iz RS iznese izuzetno vredne “Tešanjske ikone”.

(Blic)

Foto: BetaPhoto/AP Photo/Amel Emric, File

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Kačavendin dosije: Radio za DB pod imenom „Pablo“, povezan sa ubistvom i sliovanjem

Izvor: BKTV News, 08.Maj.2013

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao “pouzdan saradnik” Državne bezbednosti Srbije pod imenom “Pablo”. Domaće i strane obaveštajne službe označile su ga kao “glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC”. Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.