Kačavendin dosije: Radio za DB pod imenom „Pablo“, povezan sa ubistvom i sliovanjem

Izvor: BKTV News, 08.Maj.2013, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kačavendin dosije: Radio za DB pod imenom „Pablo“, povezan sa ubistvom i sliovanjem

Vladika Vasilije Kačavenda radio je kao “pouzdan saradnik” Državne bezbednosti Srbije pod imenom “Pablo”. Domaće i strane obaveštajne službe označile su ga kao “glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar SPC”. Sumnjiči se za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete i za ubistvo. Sve ovo nalazi se u tajnom dosijeu koji su o vladici Kačavendi godinama vodile srpske bezbednosne službe.

Prema ovim podacima, vladika Kačavenda je više >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << od 50 godina bio saradnik domaćih i inostranih obaveštajnih službi koje su ga vrbovale kompromitujućim fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim istupima.
U tajnom dosijeu navodi se da je Kačavenda 60-ih godina prošlog veka bio “zavrbovan” od tadašnje jugoslovenske službe bezbednosti, dok je od 70-ih pod operativnih delovanjem DB BiH “zbog delovanja sa kleronacionalističkih pozicija”. Tokom rata u BiH su se, zbog političkog delovanja, za njega zainteresovale pojedine bezbednosne strukture u BiH, ali i deo međunarodnih policijskih i multinacionalnih snaga, posebno američkih, stacioniranih u Tuzli.
- Prema podacima iz 2010, vladika Kačavenda je u Odeljenju ratnih zločina u Centru OSA u Brčkom tretiran operativno kao pomagač optuženima za ratne zločine, konstatovane su njegove bliske veze s političarima u BiH, a registrovano je da ostvaruje kontakte sa Nebojšom Lazićem Zengom, pripadnikom MUP RS – stoji u tom dosijeu. Navodi se i da je on bio deo mreže pomagača ratnih zločinaca. Zbog sumnje da je skrivao Radovana Karadžića, Eparhija i Vladičanski dvor u Bijeljini više puta su bili pretresani.
U tom dosijeu se uz vladiku Kačavendu kao “nosioca homoseksluanih aktivnosti unutar SPC” pominju još i vladika mileševski Fileret i vladika Pahomije, kome se već sudilo za seksualno zlostavljanje dečaka u Vranju. Objašnjava se da je “sve izraženijem ispoljavanju homoseksualnih sklonosti vladika SPC doprineo sve tolerantniji stav Grčke pravoslavne crkve po ovom pitanju”.
- Vladika Kačavenda je 1993. bio u homoseksualnoj vezi s izvesnim B. K. iz SAD. Grupa vernika koja je čula za to tražila je da se registruje nevladino udruženje koje bi se bavilo proverom moralne čistote vladika i sveštenika, odnosno “utvrđivanjem” onih koji su homoseksualci – piše u ovom dosijeu.
Bivši đakon Bojan Jovanović, posle optužbi za sekslualno uznemiravanje, podneo je krivičnu prijavu tužilaštvu u Bijeljini u kojoj Kačavendu optužuje za učešće u ubistvu bogoslova Milića Blažanovića s kojim je vladika navodno održavao seksualnu vezu, a koji se pod nerazjašnjenim okolnostima ubio u manastiru Papraća u BiH.
I krajem 2012. tužilac Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Vasilija Kačavende zbog ubistva njegove supruge 1994.
- Kada je saznao da je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, oštro je reagovao, zbog čega ga je vladika zvorničko-tuzlanski raščinio, a zatim i naložio da se Markovići isele iz parohijskog doma. Vladika je uz pomoć specijalne jedinice MUP RS iz Bijeljine pokušao da ih iseli, a tokom ove akcije specijalci su pucali na parohijski dom i ubili Markovićevu suprugu – piše u dosijeu. Sprečen je u pokušaju da iz RS iznese izuzetno vredne “Tešanjske ikone”.
Pretio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve
Krajem 2008. godine episkop Vasilije je u javnosti važio za žestokog protivnika tada najozbiljnijeg kandidata za mesto patrijarha Amfilohija Radovića, a grupa episkopa okupljenih oko njega podržavala je za tu poziciju vladiku raško-prizrenskog Artemija i niškog Irineja. Posle odluke Svetog arhijerejskog sabora da Amfilohije preuzme deo patrijarhovog posla i da mu se prošire ovlašćenja, Kačavenda je zapretio osnivanjem bosanske pravoslavne crkve.
Detalji iz dosijea
1975. godina: Izabran za episkopa tuzlanskog iako se njegovom izboru protivio patrijarh Pavle, koji je tada bio epsikop raško-prizrenski. U to vreme episkop Pavle je govorio da je Vasilije poznat “po ljubavnim aferama s monahinjama i popadijama”, ali istražna komisija SPC koji je vodio mitropolit Amfilohije nije pronašla dokaze za ove optužbe.
1990. godine: Uz podršku patrijarha Germana, Kačavenda se kandidovao za patrijarha, a pre toga se ozbiljno interesovao da li je potrebno angažovanje “tajnih kanala” za izbor.
Rat u Bosni: Na početku sukoba u Bosni Kačavenda je pobegao iz Tuzle u Bjeljinu gde izmešta eparhiju. SPC posle rata donosi odluku da se episkopi vrate u svoja sedišta, ali episkop Vasilije to jedini nije učinio. Označen je i kao predvodnik “tvrde struje” u SPC i vođa “bosanskog lobija”.
O političarima: “Vuk Drašković je izdajnik kojeg treba ubiti”, napisao je Kačavenda 1994. godine.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.