Egipat uništio Hamasovih 13 tunela

Izvor: B92, 27.Jul.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipat uništio Hamasovih 13 tunela

Kairo -- Egipatska vojska saopštila je danas da je uništila još 13 tunela koji povezuju Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze tako da je ukupan broj uništenih tunela 1.639.

Kairo je uputio vojnike na Sinajsko poluostrvo kako bi suzbio pobunu nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija prošle godine, i u okviru bezbednosne operacije se uništavaju i ti tuneli.

Militantna palestinska grupa Hamas, koja je glavna sila u Gazi, koristi te tunele za krijumčarenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oružja, hrane i novca u enklavu koja se nalazi u blokadi, preneo je AFP.

Izrael od 8. jula sprovodi vojnu ofanzivu na Gazu kako bi odatle zaustavio raketiranje, a kopnenu ofanzivu započeo je 17. jula u okviru koje i unistava i tunele.

Odnosi između Hamasa i Kaira su pogoršani nakon što je vojska zbacila Morsija 3. jula prošle godine. Hamas je inače ogranak Morsijevog pokreta "Muslimansko bratstvo".

Kairo optužuje Hamas da je umešan u vojne napade unutar Egipta, koji su se umnogostručili nakon svrgavanja Morsija.

Hamas je saopštio da su njegovi napadi odmazda za policijsko razračunavanje policije s Morsijevim pristalicama. U tim obračunima je u uličnim sukobima poginulo više od 1.400 ljudi, navodi francuska agencija.

Danas su, uprkos predlogu primirja Izraela, nastavljeni sukobi. Poginula su tri Palestinca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Egipatska vojska uništila 13 tunela ka Gazi

Izvor: Blic, 27.Jul.2014

Egipatska vojska saopštila je danas da je uništila još 13 tunela koji povezuju Sinajsko poluostrvo i Pojas Gaze tako da je ukupan broj uništenih tunela 1.639...Kairo je uputio vojnike na Sinajsko poluostrvo kako bi suzbio pobunu nakon svrgavanja islamističkog predsednika Mohameda Morsija prošle...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.