Rešavanje problema Kosova i BiH

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešavanje problema Kosova i BiH

Foto: Beta, Arhiva

Vašington -- Potpredsednik vašingtonskog Instituta za mir Danijel Server ocenio da bi Hilari Klinton trebalo od Srbije da traži da se odrekne Kosova i BiH.

On je dodao da se nada da će američka državna sekeretarka Hilari krenuti putem rešavanja dva glavna preostala problema na Balkanu, a to su Kosovo i BiH.

"Nadam da će Klinton, ako želi da pokrene stvari sa mrtve tačke, zahtevati od Beograda da se odrekne svojih teritorijalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambicija na Kosovu i u Bosni, ako želi da postane član NATO, pa i Evropske unije", istakao je Server.

Server smatra da će Beograd reći da nema teritorijalnih ambicija u BiH, ali je predsednik Srbije Boris Tadić "nedavno otvoreno podržao kandidata u Republici Srpskoj, koji ima teritorijalne ambicije i koji je obećao referendum o nezavisnosti Republike Srpske".

"To bi bio uzrok nevoljama, a Srbija bi trebalo da zauzme jasan stav oko toga", rekao je Server za Glas Amerike.

Upitan da li dolazak Hilari Klinton ukazuje na ponovnu i intenzivniju angažovanost SAD na Balkanu, umesto prepuštanja vodeće uloge EU, Server je odgovorio da bi

Amerikanci želeli da prepuste Balkan EU, ali pod uslovom da imaju garancije da će biti uspešna bez SAD.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.