Napredak u pregovorima SAD-Rusija o novom sporazumu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Mar.2010, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napredak u pregovorima SAD-Rusija o novom sporazumu

MOSKVA - Na pregovorima Rusije i SAD o pripremi novog sporazuma o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja postignut je "veoma dobar napredak", izjavila je danas američki državni sekretar Hilari Klinton.

- Ne mogu da prognoziram kada će priprema sporazuma biti završena. Ipak, približavamo se tome - rekla je šef američke diplomatije, a prenela ruska agencija Itar-Tass.

Klintonova je doputovala u glavni grad Rusije, gde će, kako je najavljeno, razgovarati >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom i učestvovati na sutrašnjem susretu "bliskoistočne četvorke" (SAD, Rusija, Evropska unija i UN), preneo je AP.

Lavrov i Klintonova će u Moskvi razmotriti pitanje budućeg sporazuma koji će zameniti START-1, iransko nuklearno i bliskoistočno pitanje, a glavna pažnja biće posvećena pripremi novog sporazuma, budući da je raniji istekao 5. decembra prošle godine.

U Moskvi je danas generalni sekretar UN Ban Ki-mun na susretu sa Lavrovom rekao da svetska organizacija sa optimizmom gleda na rad Rusije i SAD na novom sporazumu.

Lideri dve zemlje, Dmitrij Medvedev i Barak Obama, izrazili su u subotnjem telefonskom razgovoru zadovoljstvo visokim stepenom usaglašenosti glavnih odredbi nacrta sporazuma i istakli da "sada može da se govori o konkretnim datumima predaje nacrta sporazuma na potpisivanje šefovima država".
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.