Kakve poruke donosi američko-evropski dvojac

Izvor: Politika, 30.Okt.2012, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve poruke donosi američko-evropski dvojac

Portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančič rekla je da će glavna tema razgovora biti dijalog Beograda i Prištine

Prema izjavama domaćih i stranih zvaničnika ne može se s velikom preciznošću reći šta je najvažniji cilj dolaska američko-evropskog dvojca Hilari Klinton i Ketrin Ešton u Beograd: da li samo da podrže dijalog Beograd–Priština i ohrabre Vladu Srbije da preduzme neke dodatne korake u vezi s Kosovom ili donose nekakve sugestije za platformu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se priprema?

Premijer Dačić juče je izjavio da američka državna sekretarka ne dolazi u Srbiju da bi ispostavljala ultimatume već da bi ohrabrila evropski kurs domaćih vlasti. „Ne treba da prevaljujete toliki put da biste nekome ispostavili ultimatum. To se radi na druge načine”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima sa Klintonovom će se razgovarati o temama kao što su evropske integracije, dijalog Beograda sa Prištinom, regionalna saradnja i borba protiv organizovanog kriminala i terorizma. Dačić, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da će posetu Klintonove i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton obezbeđivati oko 4.000 policajaca, što je, dodao je, uobičajeno za takve prilike.

Da poseta državne sekretarke SAD i visoke predstavnice EU Srbiji ne predstavlja pritisak na Vladu Srbije tvrdi i ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi. On je, odgovarajući na pitanja novinara rekao, prema Tanjugu, da SAD i EU imaju isti pristup u vezi sa budućnošću Srbije. Istovremeno, šef misije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je odlično što one dolaze zajedno u Beograd, posebno posle nedavnog sastanka premijera Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija s Eštonovom u Briselu i ponovio da pristup Srbije EU zavisi od ključne tačke – vidnog napretka u odnosima Beograda i Prištine.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič rekla je da će glavna tema razgovora biti dijalog Beograda i Prištine, ali i ostale teme vezane za proces evropskih integracija Srbije.

Prema mišljenju Ivana Vujačića, bivšeg ambasadora Srbije u SAD, američka državna sekretarka i visoka predstavnica EU dolaze u Beograd sa ciljem da pokažu jedinstvo SAD i EU povodom pitanja zapadnog Balkana, ali i da se uvere u stavove nove srpske vlade. „To je u stvari poruka da su zajedno i da isto misle i da podržavaju put evropskih integracija ovih preostalih država zapadnog Balkana u daljem periodu, ali da od njih očekuju konstruktivnost, fleksibilnost, dogovor, regionalnu saradnju i normalizaciju kako bi se dokazalo da su te zemlje sposobne da budu prvi susedi i u širem susedstvu, drugim rečima u EU”, izjavio je za agenciju Beta Vujačić. U slučaju Srbije to se, dodao je Vujačić, pre svega odnosi na dogovore Prištine i Beograda, nastavak pregovora i jasno stavljanje do znanja šta se u tom smislu očekuje od Vlade Srbije. Vujačić očekuje da će zvaničnice SAD i EU u Beogradu eventualno iskazati „neka svoja ograničenja, rezerve ili predloge u načelnim okvirima”.

Analitičar blizak briselskim krugovima koji je želeo da ostane anoniman kazao je za naš list da dolazak Klintonove pred kraj mandata ne može da ima neku veliku težinu, te da nije baš jasno šta sve ona treba da donese u Beograd. „Ne verujem da neko ko dolazi pred kraj svog mandata, kao što je to slučaj sa Klintonovom, ima toliku političku težinu da predloži nešto što bi obavezalo narednu američku administraciju”, istakao je ovaj naš sagovornik.

Pored toga, on podseća da se početkom oktobra govorilo o poseti Klintonove i da se tada pričalo da su Amerikanci voljni Srbima na severu Kosova da daju jednu vrstu „proširene autonomije”, ali da je ta ideja podrazumevala kontrolu Prištine nad severom, a u perspektivi bi, prema toj zamisli, trebalo da se podrazumeva da je Beograd priznao Prištinu. „S obzirom na to da je ovo Beogradu bilo neprihvatljivo i pošto Albanci nisu bili baš srećni da nemaju uticaja na finansije, zdravstvo, pravosuđe i policiju na severu, onda je, navodno, zbog toga odložena ta poseta”, priča ovaj analitičar.

Dolazak državnog sekretara SAD i visokog predstavnika EU je „očigledno tempiran u vreme kada pritisak Brisela na Beograd oko priznavanja Kosova dostiže svoj vrhunac”, ocenio je potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić, a preneo Fonet. „Ukoliko je Vlada Srbije spremna da sprovede uredbe i sporazume koji su postignuti sa Prištinom to znači da se ova tragična epizoda našeg državnog života privodi kraju, a pomenute osobe imaju zadatak i obavezu da pojačaju taj pritisak do usijanja i da dovrše ono što je započeto”, rekao je Samardžić na konferenciji za novinare.

B. Čpajak

objavljeno: 30.10.2012.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.