KLADIONICE NE GREŠE: Evo ko je sledeći predsednik SAD – Hilari Klinton ili Tramp

Izvor: Telegraf.rs, 13.Jun.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KLADIONICE NE GREŠE: Evo ko je sledeći predsednik SAD – Hilari Klinton ili Tramp

Ameriku očekuje jedna od najprljavijih predsedničkih trka u istoriji, kako prenose strani mediji, a posle poslednjih velikih primarnih izbora, njena nova faza vodi ka obračunu na opštim izborima između Donalda Trampa i Hilari Klinton. Osim što se ovi kandidati razlikuju po mnogo stvari, još jedan faktor koji bi mogao da bude odlučujući: istraživanja pokazuju različite rezultate i stavove javnog mnenja, koji kao takvi mogu i sami da utiču na dalji ishod izbora i podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koju kandidati imaju.

Tako najnovija anketa pokazuje da demokratski kandidat za američkog predsednika Hilari Klinton vodi sa 11 odsto glasova birača u odnosu na republikanca Donalda Trampa. Onlajn anketu sproveli su Rojters/Ipsos i ona pokazuje da 46 procenata glasača podržava Klintonovu. Istovremeno, 34,8 odsto daje podršku Trampu, dok 19,2 procenata ne podržava nijednog kandidata.

Međutim, ispitivanja koja su naručili dnevnik "Vašington Post" i mreža "ABC Njuz", Tramp je krajem maja imao neznatnu prednost u odnosu na Klintonovu - 46 prema 44 odsto, dok u onom obavljenom za mrežu "NBC Njuz" i dnevnik "Vol Strit Džornal" Klinton vodila 46:43.

Ako se uporede rezultati iz prethodnog meseca, sa najnovijim, može se zaključiti da se glasači još uvek predomišljaju, a to se može očekivati sve do kraja "paklenog leta", okončanih izbora u Americi.

Foto-montaža: Tanjug/AP

Rezultati onlajn političke kladionice "Predikt it" pokazali su prošlog meseca da šanse Klintonove da postane predsednica iznose 61 odsto, prema ranijih 65 odsto. Ovaj sajt omogućuje korisnicima da se klade na male novčane iznose na "da" ili "ne", kao odgovore na predviđanja budućih događaja.

Tramp je napredovao u maju nakon što je postao očekivani predsednički kandidat Republikanse stranke. Inače, oba kandidata su poznata po tome što u svojim govorima često kritikuju drugu stranu, ističući svoje kvalitete i prednosti.

Jedna od najpoznatijih kladionica, "Vilijam Hil", Trampu je dala kvotu od 3,50, dok je bivša prva dama dobila 1,33. Prema njima, Klintonova je ubedljivo favorit.

Donald Tramp, Hilari Klinton. Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, u Americi se juče dogodila najmasovnija pucnjava u istoriji ove zemlje, kada je najmanje 50 osoba izgubulo život, a 53 su ranjene. Posle ove tragedije, reakcije najverovatnijih predsedničkih kandidata republikanaca i demokrata pokazale su još jednom kolike su razlike u stavovima između Donalda Trampa i Hilari Klinton. Da li će se i to odraziti na američko glasačko telo i kako?

Dok je milijarder Donald Tramp ponovio da je bio u pravu kada je govorio o pretnjama po bezbednost i ponovio poziv na snažniju akciju protiv terorizma, Klinton je pažljivije birala reči i uputila apel da se smrtonosno oružje skloni sa ulice.

Tramp pozvao je predsednika Baraka Obamu da podnese ostavku pošto u reagovanju na masakr u Orlandu nije izgovorio "radikalni islam", i ponovo zatražio da se svim muslimanima rođenim van SAD zabrani ulazak u zemlju. Hilari Klinton ima više političkog iskustva da izbegava preuranjene pogrešne poteze iako zbog toga deluje previše oprezna.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Predsednički izbori,   Izbori

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Posle masakra u Orlandu, Hilari Klinton povećala prednost nad Trampom

Izvor: RTS, 14.Jun.2016, 12:56

. Demokratski kandidat za predsednika SAD Hilari Klinton povećala je prednost u odnosu na republikanskog rivala Donalda Trampa i sada ima podršku 49 odsto Amerikanaca, u odnosu na Trampovih 42 odsto.

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.