Za ovo lansiranje kažu da je novi početak zlatnog doba istraživanja svemira

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2020, 15:24

Za ovo lansiranje kažu da je novi početak zlatnog doba istraživanja svemira

Lepa vest...

Kompanija SpaceX uspela je da u kosmos pošalje dvojicu astronauta agencije NASA, te je postala prva privatna kompanija koja je ljudska bića poslala u orbitu, a nakon skoro deset godina od kada je poslednja svemirska ekspedicija poletela sa tla Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, kosmonauti Doug Hurley i Bob Behnken poleteli su ka Internacionalnoj svemirskoj stanici, te tako započeli istorijski let, ali i novi poslovni model za agenciju NASA, koja više >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neće biti vlasnik kosmičkih letelica, već će plaćati ta „taksi servis“ koji nudi SpaceX. Poželjno je da u igru uđu i druge kompanije, i tako prošire ponudu, a među prvima Boeing koji već pregovara sa agencijom.

Ovim potezom se završava i saradnja sa Rusijom, tako da Soyuz raketa više neće igrati važnu ulogu u američkim kosmičkim misijama. Taj „detalj“ iskoristio je i predsednik Donald Trump, koji je došao na Floridu da prisustvuje lansiranju, te tom prilikom izjavio da su „njegovi prethodnici zemlju ostavljali na milost i nemilost stranim kosmičkim agencijama, ali da to više nije slučaj, budući da su američki kosmonauti u kosmos poleteli američkom raketom“.

Raketa Falcon 9 je Zemlju napustila 30. maja u 15 časova i 22 minuta po lokalnom, te 21 čas i 22 minuta po srednjoevropskom vremenu, a do Internacionalne svemirske stanice bi trebalo da stigne nakon 19 sati leta. Kapsula Crew Dragon se od rakete odvojila 13 minuta nakon lansiranja i ušla u orbitu, a nakon što je zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u sredu 27. maja odloženo 17 minuta pre poletanja. Falcon 9 je lansiran s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao upravo Hurley.

Trenutak poletanja opisan je kao početak novog zlatnog doba svemirskih istraživanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.