Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Mar.2016, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veštačko oko šalje slike direktno u mozak

U budućnosti vam možda neće ni biti potrebne oči da biste videli. Uskoro, jedna slepa osoba u Australiji će biti prva koja će dobiti „bioničke oči“ koje u potpunosti zaobilaze veći deo vidnog sistema. Kamera je postavljena na naočare koja informacije o spoljnom svetu šalje direktno u mozak.
Na ovaj način mogao bi da se povrati vid kod ljudi koji nemaju funkcionalnu mrežnjaču. „Uopšte vam nije potrebna očna jabučica“, kaže Artur Loveri, tvorac bioničkog oka. Ideja se sastoji u tome da se ugradi do 11 malih pločica, od kojih svaka ima 43 elektrode, u delove mozga zadužene za vid. Loveri veruje da bi svaka elektroda mogla da stvori svetlosnu tačkicu koja je slična jednom pikselu. Pločice će ukupno davati oko 500 piksela, što je dovoljno da se stvori jednostavna slika. To je dosta manje nego slika sa 1-2 miliona piksela koju stvara normalno oko, ali će ipak biti uspostavljeni osnovni elementi vida.
Slike koje „uhvati“ kamera se šalju u procesor džepne veličine koji korisnik nosi sa sobom. Onda procesor izvlači bitne elemente iz slike i šalje ih u pločice. Loveri kaže da lice može da se predstavi sa svega 10 tačkica: „To ne deluje kao mnogo, ali tu ima više informacija nego što pretpostavljate“.
Prvi dobrovoljci kojima će biti ugrađen ovaj uređaj će biti oni koji su nedavno izgubili vid usled povrede, jer se ne zna da li će uređaj raditi kod osoba koje su slepe od rođenja.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.