Izvor: Tech-Lifestyle.com, 02.Sep.2023, 18:01

Vaš telefon vas prisluškuje – evo kako da to sprečite

Ako ste ikada guglali „da li me moj telefon prisluškuje?“, odgovor je da, sluša vas sve vreme. Virtuelni asistenti imaju načuljene uši i pomno slušaju svaku vašu reč i zvuk, samo čekajući da kažete „Hej Siri“ ili „Hej Google“ kako bi se oslobodili svojih softverskih okova i komunicirali sa vama.
Problem je što ponekad deluje kao da ta funkcija aktivnog slušanja prikuplja informacije koje ne bi trebalo da prikuplja. Da li ste ikada imali situaciju da razgovarate sa prijateljem da bi telefon nakon toga odjednom počeo da vas bombarduje reklamama vezanim baš za taj vaš razgovor? A šta kažete na situacije kada se digitalni asistent pojavi niotkuda a da pritom niste izgovorili reč za njegovo buđenje?
Svo to „špijuniranje zbog personalizovanih reklama“ je navodno teorija zavere, poput verovanja u bigfuta ili čudovište iz Loh Nesa. Međutim, nekada je bolje sprečiti nego lečiti i zato treba da pročitate naš priručnik o tome kako da onemogućite telefon da vas prisluškuje.
Kako da onemogućite iPhone uređaju da vas prisluškuje Otvorite „Podešavanja“. Odaberite „Siri & Search.“ Isključite opcije „Slušaj kad neko kaže ‘Hej Siri’“, „Pritisni bočno dugme da aktiviraš Siri“, i „Omogući da se Siri aktivira kad je telefon zaključan .“ Zatim će se pojaviti notifikacija a vi pritisnite „Isključi Siri“ da potvrdite i završite sve ove korake. Sada više ne morate da brinete da će vas Siri prisluškivati. Međutim, to ne znači da nemate druge aplikacije instalirane na svom uređaju koje imaju slična odobrenja.
Kako da onemogućite Android telefonu da vas prisluškuje Spustite meni od gore i idite u „Podešavanja“. U „Opštim podešavanjima“ odaberite „Google“. Zatim odaberite „Servisi za nalog“ (ili „Podešavanja za Google Aplikacije“.) Odaberite „Pretraživanje, Asistent i glasovne komande“. Odaberite „Glasovne komande“ i potom „Uparivanje glasa“. Isključite opciju „Hej Google“. Ovo bi trebalo da onemogući Google Asistentu da vas uporno prisluškuje, ali neće vas zaštititi od drugih aplikacija koje imaju pristup mikrofonu.
Paranoja ili oprez? Preduzmite korake da zaštitite sebe i svoje podatke, jer gledajući koliko se kompanije trude da ih prikupe, oni mora da vrede baš dosta, a to je samo razlog više da ih ne dajete nikome za džabe.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.