Umesto poštara - robot: Da li je ovo budućnost o kojoj smo mogli samo da maštamo?

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2022, 13:22

Umesto poštara - robot: Da li je ovo budućnost o kojoj smo mogli samo da maštamo?

U eksperimentalnu fazu će biti uključena dva robota, a cilj je da se za godinu dana uvede još osam

Sve ono što smo nekad gledali u naučnofantastičnim filmovima i zamišljali kao deo neke daleke budućnosti, u mnogim svetskim gradovima postaje stvarnost. Tako pored najavljenih dronova-taksija koji će prevoziti putnike u Rimu i Milanu, i autobusa bez vozača, trenutno je u eksperimentalnoj fazi i uvođenje robota umesto poštara u Milanu.

Težak 50 kilograma i visok >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oko metar, "Jape" je novi robot poštar koji je počeo sa eksperimentalnim radom u milanskom kvartu Kašina Merlata. Ime "Jape" je akronim od "Your Autonomous Pony Express" i biće u stanju da prenese 10 kilograma pošte.

Test će trajati oko godinu dana i prvih šest meseci će se kretati samo u tzv. Aptaunu - rezidencijalnoj oblasti u severozapadnom delu Milana. Na taj način će se robot upoznati sa ulicama, šta je neophodno kako bi mogao da se snađe ukoliko naiđe na bilo kakve prepreke i slično.

. Njih će pratiti tim ljudi koji će analizirati njihovo ponašanje i koji će intervenisati pri eventualnim greškama.

Nakon prvih šest meseci, robot će krenuti sa eksperimentalnom fazom isporučivanja pošte. Preko aplikacije, tj. kju-ar koda, korisnici će moći da otvore šalter i na taj način će staviti u robota paket ili pismo za isporuku. Krajnji cilj je da robot poštar započne svoj rad na svim ulicama Milana.

Eksperimentalna faza je moguća zahvaljujući Odeljenju za digitalnu transformaciju Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva za infrastrukturu i održivu mobilnost, te Opštini Milano.

"Japea" je konstruisala mlada firma koja je deo grupe "Novia" tako da bude sasvim siguran za ljude oko sebe - ne ide brzo, ima sistemske senzore koji mu omogućavaju pogled u rasponu od 360 stepeni, poseduje kameru, razglas, trodimenzionalni laserski skener koji "vidi" i do 150 metara udaljenosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.