USKORO STIŽE: Kažu da će promeniti SVE

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jan.2020, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USKORO STIŽE: Kažu da će promeniti SVE

Veštačka inteligencija je svuda...

Veštačka inteligencija je već sada svuda oko nas a njena primena se ubrzano širi, od autonomnih vozila, preko svakodnevnog korišćenja interneta, do ažurnih predviđanja uragana...

Davne 1950. godine, britanski tehnološki vizionar Alan Turing objavio je članak u magazinu Mind pod nazivom „Računarski mehanizmi i inteligencija“, koji je u vreme kada je nastao delovao kao čista naučna fantastika.

- Mogu li mašine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da dostignu stepen razvoja na kome će početi da razmišljaju, ne baš sasvim kao ljudi, ali na način blizak njima? - pitanje je koje je Turing postavio u pomenutom članku.

On je smatrao da mogu. Čak i više od toga, verovao je da mašine uz pomoć softvera mogu da nauče da posmatraju okruženje i uče iz njega i to stvari kao što su igranje šaha ili oponašanje ljudskig glasa. I da, u perspektivi, mašine to mogu da počnu da rade same bez ljudskog navođenja.

- Možemo očekivati da mašine na kraju budu sposobne da se takmiče sa čovekom u čisto intelektualnim stvarima - predvideo je on.

Sedamdeset godina kasnije, Turingova vizija postala je stvarnost. Veštačka inteligencija ili AI, što je skraćenica od engleskog naziva „Artificial inteligence“, mašinama omogućava da uče  na osnovu iskustva i da izvode kognitivne zadatke, za koje se nekad verovalo da je samo ljudski mozak sposoban da izvrši, navodi sajt How Stuff Works.

It's smart that organisations invest in #ArtificialIntelligence first, because the #ai can help you grow all other fields 🚀 pic.twitter.com/Oi4SGJP2yS

— Fabian Petersen (@fabianpsen) December 18, 2019

Primena AI-ja ubrzano se širi, od autonomnih vozila koja bez ljudske ruke mogu da krstare ulicama, pa do ažurnih predviđanja nadolazećih uragana. U svakodnevnom životu, primenu veštačke inteligencije srećemo i dok pretražujemo internet, kada nam iskaču „chatbot“-ovi i nude pomoć ili odgovaraju na pitanja.

U nekim naprednijim varijantama, ona pokreće pametne uređaje poput ličnih asistenata, kojima komandujemo glasom i od njih tražimo da promene kanal na TV-u ili da isključe alarm koji zvoni. Mogućnosti AI-ja su daleko od iscrpljenih. Tek se očekuje masovnija primena veštačke inteligencije, a predviđanja su da bi do 2030. godine ona mogla da proizvede ekonomski efekat vredan 13 triliona dolara, pokazuje istraživanje Instituta Mek Kinsi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.