„Tablice” osvajaju svet

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Tablice” osvajaju svet

Hit ove sezone biće tablični računari i najnoviji modeli pametnih telefona. „Gugl” i dalje dominira u oblasti softversko-tehnoloških rešenja

Baš kao što su tokom prošlog veka u svetu mode duge haljine „padale” pred mini suknjama tako trenutno u I-Te svetu kućni računari ustupaju mesto tabličnim kao i sve naprednijim pametnim mobilnim telefonima. Slični utisci sumirani su i na nedavno završenom „Kompjuteksu” u Tajpeju, drugom po veličini I-Te sajmu na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svetu.

Sudeći po statistikama i izveštajima sa ovog sajma, ovaj digitalni modni trend dominiraće do kraja aktuelne, a verovatno i u narednih nekoliko godina. Proizvodnja pametnih mobilnih telefona porasla je nekoliko puta u poslednjih dvanaest meseci. Mini revolucija koju je u svetu tabličnih računara doneo „Ajped” početkom godine uticala je da ove „noseće” multimedijalne mašine postanu sve omiljenije među ljubiteljima savremenih informatičkih tehnologija. Analitičari procenjuju da će na duže staze sve popularnije „tablice” odneti pobedu u odnosu na svoju „noutbuk” i „netbuk” braću. Više je razloga za to: lakše nošenje, iz meseca u mesec sve manje dimenzije i težina, dizajn, funkcionalnost. Kod njih nema potrebe za tastaturom, mišem ili tač-pedom,  jer njihove funkcije zamenjuje ekran osetljiv na dodir.

Sajam je pokazao da Tajvan, baš kao i brojne zemlje istočne i jugoistočne Azije, postaje svetska velesila u digitalnom svetu, dok je po nekima on to postao još odavno. Pored multinacionalnih giganata čije je sedište u Tajvanu, poput „Asusa” ili „Ejsera”, u poslednjih pet godina izdvojio se i sve popularniji HTC. Ova kompanija posebno se istakla u proizvodnji najnovijih modela pametnih telefona koji, kako svojim specifikacijama, tako i konkurentnom cenom zauzimaju mesto u vrhu mobilnog tržišta. HTC danas nudi modele koji koriste najjače procesore za mobilne telefone, najnovije verzije mobilnih operativnih sistema (najčešće „Guglov” „android”), a multi-tač ekrani ovih telefona spadaju među najsofisticiranije.

Pored tehnoloških aspekata, naglasak se već izvesno vreme stavlja na takozvane zelene proizvode. Današnji proizvodi se sve više, gde god je to izvodljivo, prave od biorazgradivih materijala. Brojni ultraprenosivi računari i telefoni koriste i do 90 odsto manje električne energije od svojih prethodnika od pre samo nekoliko godina.

Kad je reč o trendovima u digitalnom svetu gotovo je nemoguće zaobići „Gugl”. Ako je verovati poslovici koja glasi „svaka reklama je dobra reklama”, „Gugl” se po kvantitetu dobrog ali i lošeg „reklamiranja” može nadati zadržavanju liderske pozicije kada su u pitanju softversko-tehnološka dostignuća.

Pomenuti „android” krupnim koracima gazi ka tituli najpopularnijeg mobilnog OS. Usluge i servisi koje „Gugl” nudi fizičkim i pravnim licima (za prve uglavnom besplatno, za druge po relativno pristupačnim cenama) naveli su pojedince, pa čak i kompletne gradske ili državne institucije da promene svoje dosadašnje servisere i okrenu se „Guglu”. Takođe, ova kompanija se sprema da, prema nekima, zada „poslednji udarac” posrnulom „Microsoftu” izbacivanjem računarskog operativnog sistema „hrom” krajem ove ili početkom sledeće godine. Pored toga što će biti besplatan, očekuje se da će „hrom” biti daleko manje hardverski zahtevan, ali i znatno bezbedniji od svih verzija „vindouza”.

A. Čolaković

[objavljeno: 10.06.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.