TEST: Sony Xperia X – Foto šmeker

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 22.Jun.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Sony Xperia X – Foto šmeker

Plus
+ Kamera
+ Dizajn
Minus
– Nije vodootporan
– Očekivana cena
Sony telefoni su nam ostali u lepom sećanju zbog najboljih fotografija koje smo sa njima pravili. Tada je to bio Z5, a od ove godine se Z serija pretvorila u X. Čekajući najbolji Sony – X Performance – dobili smo priliku da se družimo sa „običnim“ X, a on spada u srednju klasu telefona. U 2016. godini srednja klasa podrazumeva SD650 čipset, koji je bolji (brži) od prošlogodišnjeg najboljeg (SD810) čipseta. To u praksi znači da ćete morati da se pomučite ako želite da ozbiljno uposlite procesor u Sony Xperia X.
Dizajn svih X telefona je međusobno sličan, i naravno da je na pola koraka od prošlogodišnje Z5 serije, što uopšte nije loše – Z5 nam se veoma svideo po svim osnovama. Osećaj držanja u ruci je fenomenalan, mogli bismo reći među najboljima od ovogodišnjih modela. Dobro je odmerena širina, debljina i krivina po bokovima. Iako na prvi pogled deluje „kockasto“, Sony X zapravo nema nijedan ćošak ni izbočinu koja smeta.

Ravan je napred i pozadi; spreda je staklo, a nazad metalna ploča. Između, tj. po okviru, nalazi se čvrst metalni prsten koji čini osnovu čvrstine Sony X. Na desnoj strani prstena nalaze se otvori za tastere i senzor za očitavanje otiska prsta, a na levoj za uložak za nano SIM i microSD kartice, kojem ne treba posebna igla da bi mu se pristupilo. Dok je senzor taman na mestu za desni palac i/ili levi srednji prst, tasteri za regulisanje jačine zvuka su ispod, šta nam deluje neprimereno (ili se nismo navikli). Na krajnjem dnu je „foto“ taster. Možete pokrenuti aplikaciju za fotografisanje (i odmah okinuti), ili prvo podesiti kadar i parametre, pa tek onda škljocnuti po ekranu ili tom istom tasteru.
Iako je prošle godine Z5 bio pojam za dobru fotografiju na mobilnom telefonu, Sony nije čekao skrštenih ruku da mu se konkurencija mnogo približi. Nastavio je da usavršava softver, ne bi li zadržao visok kvalitet. Ono po čemu se hvale na sva zvona je vreme potrebno za prvu fotku. Ako držite pritisnuto dugme za fotkanje, uključiće se program za kameru i fotografisaće za samo 0,6 sekundi.

Sony je poznat po dodatnim aplikacijama za kameru, pa je to jedna od karti na koje se i dalje igra. U telefonu je preinstalirano desetak aplikacija za dodatne zvučne, AR i druge efekte, a još toliko aplikacija, uglavnom potpisanih od kompanije Sony, dostupne su preko Google Play prodavnice (dodatnim aplikacijama je pristup moguć direktno iz aplikacije za kameru).

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.