Izvor: Tech-Lifestyle.com, 28.Feb.2016, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Microsoft Lumia 550 – Brz i pristupačan

Plus: Ekran, cena
Minus: Kamera, ne podržava Continuum
Problem kod smartfona iz nižih kategorija najčešće je u tome što njihovi hardverski resursi nisu sposobni da odgovore na očekivanja korisnika. Zbog toga neprestano imaju probleme sa nedostatkom memorije, pokretanjem naprednijih aplikacija i uopšte brzinom rada. Izuzetak su Microsoft Lumia modeli, čiji operativni sistem nudi dobre performanse čak i kada tehničke karakteristike nisu vrhunske. Otuda i popularnost ove porodice uređaja u domenu pristupačnih telefona. Danas vam predstavljamo prvi „niskobudžetni“ aparat pod Windows 10 softverskom platformom, najavljivani Lumia 550.
Svega dovoljno
U praktičnom i jednostavnom, ali sasvim dopadljivom kućištu izrađenom od čvrste plastike smeštene su komponente kojih se nećete postideti – procesor sa četiri jezgra, jedan gigabajt radne memorije i 8 GB prostora za smeštaj podataka, kao i Adeno 304 grafički čip. Pošto operativni sistem zauzima deo interne memorije, svakako ćete poželeti da nabavite neku od micro SD kartica za proširenje. Uz obavezne module za povezivanje (4G, Bluetooth i WiFi), GPS i FM radio, dobijate kompletan paket za većinu namena. Nažalost, upotrebljena je kamera u rezoluciji 5 megapiksela, nešto starije generacije, tako da nije podržan Full HD video. Ipak, u realnoj primeni kod fotografisanja i snimanja kratkih „filmića“, kamera se odlično pokazala, uključujući i onu napred od 2 Mpx za „selfije“ i komunikaciju. Jedna od jačih strana modela koji opisujemo je ekran dijagonale 4,7 inča, u rezoluciji 720×1280 piksela, koja garantuje oštar prikaz bez razaznavanja pojedinačnih piksela. Slika je jasna i svetla a boje pravilno zasićene, pa ćete imati osećaj da koristite znatno skuplji telefon. Upotrebljen je IPS LCD panel, tako da boje ostaju verne čak i pri oštrijim uglovima gledanja. Veličina displeja je dobro odmerena i ne utiče na veće dimenzije uređaja, dok pruža prijatno korisničko iskustvo pri upotrebi Windows 10 Mobile sistema.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.