TEST: Huawei Watch – Najlepši Kinez

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 23.Mar.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: Huawei Watch – Najlepši Kinez

Plus
+ Ekran, procesor
+ performanse, dodatne opcije
Minus
– cena, funkcionalnost
– dizajn, kvalitet izrade
Kada razmišljamo o potrošačkoj elektronici u luksuznom izdanju, kompanija Huawei (čita se „Vavej”) verovatno ne bi bila prva koja nam pada na pamet. Ipak, kineski proizvođač plasirao je nedavno, po mnogim mišljenjima, najlepši pametni sat koji koji pleni luksuznom pojavom i kvalitetnom izradom.
Kao prilično skup komad hardvera, Huawei Watch će kupce koji budu preboleli dodatni izdatak nagraditi prelepim dizajnom i besprekorno kvalitetnom izradom koja neće ostati neprimećena u društvu. Takođe, tu je i ekran sa najvišom rezolucijom u klasi i podrazumevanim always-on režimom i safirnim staklom koje obezbeđuje maksimalnu otpornost na grebanje. Na prvi pogled sat neodoljivo podseća na klasične tradicionalne satove, a takav utisak ostaje i kada se stavi na ruku. Kućišta od nerđajućeg čelika ne bi se postidele ni švajcarske sajdžije, dok posebno dobar utisak ostavlja odmerena masa – sat nije pretežak i ne opterećuje ruku posle dužeg nošenja, ali nije ni previše lak kako ne bi delovao kao jeftina replika sa buvljaka.
Displej je zaštićen safirnim staklom, što prvo put vidimo na jednom Android Wear uređaju. Zahvaljujući tome, kao i zbog čeličnog kućišta, ni posle dve nedelje intenzivnog korišćenja na satu nismo videli nikakve tragove raubovanja. AMOLED ekran prečnika 1,4 inča je u obliku kompletnog kruga, što nam se baš dopalo (za razliku od zarubljene ivice kod modela Moto 360), dok rezolucija od čitavih 400×400 piksela (286 piksela po inču) stavlja tačku na priču o tehnološkoj superiornosti ovog sata u odnosu na konkurenciju. Doduše, vidljivost na dnevnom svetlu je mogla biti bolja, a smeta i to što ne postoji senzor ambijentalnog osvetljenja, zbog čega se jačina pozadinskog osvetljenja mora stalno podešavati ručno.
Ispod haube nalazi se standardni Android Wear hardver: Snapdragon 400 na 1,2 GHz sa 512 MB RAM-a, 4 GB internog prostora za pohranjivanje muzike i aplikacija, a tu je i WiFi modul. Iako nosi sertifikaciju IP67, što će reći da je otporan na prskanje i polivanje vodom, savet je da sa njime ne ulazite u vodu, što važi i za ostale pametne satove. Dugme koje je postavljeno u nivou broja 2 ima ulogu hardverskog tastera i ne može da se rotira kao kod Apple Watcha. Na donjoj strani kućišta smešten je optički senzor otkucaja srca koji ne očitava puls kontinuirano, kao što rade neki drugi uređaji, već to radi na zahtev korisnika, preko odgovarajuće aplikacije. Od senzora, u satu nalazimo još i žiroskop, akcelerometar i barometar, ali ne i GPS modul. Očigledno Huawei Watch nije namenjen sportistima i rekreativcima, ali ipak može da odradi jednostavnu kalkulaciju broja koraka, pređene distance i sagorelih kalorija. Pun pogodak bi bio i NFC modul (mada ga Android Wear u ovom trenutku ne podržava), ali njega ćemo verovatno naći u nekoj od budućih verzija ovog sata, kada opcija beskontaktnog plaćanja bude dostupnija.
Što se softvera tiče, on je u ovom slučaju, kao i kod drugih Android Wear uređaja, Ahilova peta. Sistem i dalje liči na lako unapređenu varijantu Google Now servisa za Android telefone, što je u prvim iteracijama pametnih satova bilo više nego dovoljno, ali sada više nije. Nepraktičan i dobrim delom konfuzan upravljački sistem, nelogična organizacija interfejsa i osećaj bi maltene svaka operacija morala da bude jednostavnija. S druge strane, osnovne informacije o vremenu, meteorološkim prilikama, prevozu, događajima, porukama i pozivima sa Android ili iPhone telefona, su jasno istaknute, dovoljno čitke i uvek na dohvat ruke. Ugrađeni WiFi modul dodatno proširuje upotrebnu vrednost ovog sata, jer omogućuje sinhronizaciju elektronske pošte i poruka čak i kada sat nije povezan sa telefonom. S druge strane, neke opcije, kao što je navigacija na Google Maps servisu, nisu dostupne ukoliko telefon nije u blizini (to je jedna od nelogičnosti ovog sistema).
Što se autonomije tiče, utisci su podeljeni. Baterija od 300 mAh neće sasvim zadovoljiti potrebe korisnika koji ne skidaju prste sa sata i stalno proveravaju poruke ili temperaturu vazduha – njima će se deklarisanih 48h autonomije činiti kao neispunjeno obećanje. S druge strane, korisnici koji pametne satove koriste slično kao obične, neće imati problem sa čestim dopunjavanjem. A kada bude vreme za tankovanje baterije, do izražaja dolazi magnetski punjač koji se povezuje na pinove sa zadnje strane kućišta i koji obezbeđuje punjenje do 80 odsto punog kapaciteta za samo 45 minuta.
Huawei Watch je jedan od najlepših pametnih satova na tržištu, ali ujedno i jedan od najskupljih. Ekran visoke rezolucije sa zaštitom od safirnog stakla svakako su veliki plus, ali utisak pomalo kvare nedostatak GPS i NFC modula, koje bismo na ovakvom uređaju svakako očekivali.
#td_uid_16_570e1744bb0d9 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(http://i0.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/HUA_Watch_black_front_Spiegelung_2.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; } #td_uid_16_570e1744bb0d9 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(http://i1.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/HUA_Watch_gold_front_1.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; } #td_uid_16_570e1744bb0d9 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(http://i1.wp.com/www.tech-lifestyle.com/wp-content/uploads/2016/03/HUA_Watch_black_front_1.jpg?resize=80%2C60) 0 0 no-repeat; }
1 od 3


















Huawei Watch
OS: Android Wear
Procesor: Qualcomm MSM8926 Snapdragon 400, Adreno 305 GPU
Memorija: RAM 512 MB, 4 GB
Ekran: AMOLED 1,4″, 400×400 (286 ppi)
Povezivanje: WiFi, BT
Ekstra: senzor otkucaja srca, vibracija
Baterija: 300 mAh
Dimenzije: 42 x 42 x 13 mm, 136 g
Cena: od 64.999 RSD
Kontakt: http://consumer.huawei.com

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Povezane vesti

TEST: HP Envy x360 Convertib – Fleksibilan izazivač

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 24.Mar.2016, 11:32

Plus. +kvalitet izrade, konvertibilnost. +ekran, performanse. Minus. -­masa. -­pozicija zvučnika. Za HP Envy porodicu prenosnih računara tradicionalno se vezuju luksuzni modeli iz gornjeg cenovnog ranga. Međutim, HP se od nedavno trudi da proširi ovu ponudu modelima čija cena odgovara većem broju...

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.