Izvor: Tech-Lifestyle.com, 28.Feb.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TEST: HP Pavilion X2 12 – Multifunkcionalac

Plus: Upotrebljivost, kvalitet
Minus: Voleli bismo da su okviri oko ekrana još tanji, tačped je mogao biti bolji
Protekla 2015. godina prošla je u znaku ofanzive dva velika proizvođača na domaćem tržištu. Jedan član tog dvojca je bio HP. Da kompanija neće posustati ni u ovoj, 2016. godini, svedoči brz dolazak nove generacije hibridnih uređaja. Namenjeni svakome, pristupačni, prilagodljivi, zvuče kao dobitna kombinacija. Uostalom, i letimičan pogled na karakteristike će svakome jasno dati na znanje da se sa Pavilion X2 2-u-1 uređajima „nije šaliti“…
Prilagodljivi svačijim potrebama
Osnovna karakteristika 2-u-1 uređaja jeste da mogu da funkcionišu i kao laptopovi i kao tableti. Međutim, razlika potiče od upotrebljivosti i smislenosti korišćenja ovakvih uređaja u tim režimima. Nije problem napraviti odvojivi 13-inčni ili 15-inčni uređaj, ali je pitanje da li se ekranski deo kojem masa ide preko 1 kilogram može smatrati upotrebljivim tabletom? Važi i obrnuto; lako je implementirati štedljiv hardver, ali da li onda takva mašina može da ispuni potrebe za posedovanjem laptopa? Odgovori na ovakvo pitanje nisu jednoznačni, i pre bismo rekli da se radi o formuli koju svaki proizvođač nastoji da postigne na sopstveni način.
HP je, rekli bismo, našao dobitnu kombinaciju. Sa lakim i tankim IPS ekranom od 12 inča, pomalo neuobičajene WUXGA+ rezolucije od 1920 x 1280 piksela, obezbeđeno je da masa odvojenog ekrana (faktički, tablet mod) bude manja od 750 grama. Iako to jeste više od standardnih tableta, svakako jeste uporedivo sa većim tabletima od 12 inča, ili sa starijim iPad tabletima čija je masa iznosila preko 600 grama. Korišćenje je udobno a doživljaj vrhunski. Kvalitetna izrada, kako poleđine ekrana, tako i tastature, dodatno doprinosi ugodnom korišćenju. HP je pazio da ekran održi koliko-toliko ravnomernim u smislu raspodele mase, te podjednako debelih ivica, što je problem koji ima skoro svaki hibrid koji pokušava da bude i laptop i tablet u isto vreme.
Tastatura i tačped su odgovarajuće veličine, i korisnik zbilja neće imati nikakvih problema prilikom upotrebe u laptop modu, budući da dobija isto što i na svakom ultramobilnom 12-inčnom laptopu. Baterija omogućava do osam sati rada. Sa svake strane ekrana nalaze se Bang & Olufsen zvučnici, koji ugođaju daju dodatnu notu.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.