Šta radi Amazon: Nedopustive vulgarnosti i mešanje zastava

Izvor: B92, 01.Nov.2020, 14:44

Šta radi Amazon: Nedopustive vulgarnosti i mešanje zastava

Amazon je prošle nedelje otvorio online prodavnicu u Švedskoj. To je njihova prva radnja u nordijskim zemljama, pa stanovnici tog regiona više neće morati da naručuju proizvode iz Velike Britanije ili Nemačke.

Ipak, nekoliko neshvatljivih propusta se desilo već na početku "nordijskog života" Amazona.

Od kompanije koja je svetski poznata, očekivalo bi se bar da znaju kako izgleda zastava države u kojoj su upravo pokrenuli poslovanje. Naime, prilikom odabira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lokacije, pored imena zemalja uvek stoje zastave, a pored imena Švedska stajala je - zastava Argentine.

Nakon upozorenja brojnih korisnika, Amazon je promenio zastavu, pa su Šveđani dobili svoju zastavu pored imena svoje države, ali ne i objašnjenje zašto je došlo do greške.

Zastave nisu bile jedini problem za Amazon u Švedskoj. Čini se da su zaposleni hteli malo da ubrzaju proces prevoda na švedski jezik, pa su se u većini slučajeva oslonili na veštačku inteligenciju.

Ovo je, bar donekle, rešilo stvar oko prevođenja. Međutim, i tu je bilo nedopustivih (mada možda komičnih) grešaka. Tako se desilo da je "pussy", odnosno majica na kojoj se nalazi mačka, prevedena kao ženski polni organ, a "little duck" je prevedeno kao muški.

Nakon što je internet bio preplavljen ovim i sličnim primerima, iz Amazona su se zahvalili svima koji su ukazali na greške u prevodu pomogli da se unapredi iskustvo korisnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.