Somalijski ekstremisti izabrali novog vođu

Izvor: Blic, 07.Sep.2014, 01:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Somalijski ekstremisti izabrali novog vođu

Somalijska ekstremistička grupa Al Šabab, izabrala je novog vođu, pošto je njen bivši lider Ahmed Abdi Godane, u ponedeljak ubijen u vazdušnim napadima američke vojske, saopštio je juče komandant te grupe Abu Mohamed.

Mohamed je rekao da je za novog lidera Al Šababa jednoglasno izabran Abu Ubeid Ahmed Omar, preneo je AP.

Ahmed Abdi Godane ubijen je pre pet dana u vazdušnim napadima SAD, a predsednik Barak Obama je rekao da to dokazuje da su SAD odlučne u borbi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protiv terorizma.

Obama je, na kraju samita NATO u Njuportu, izjavio novinarima da je uspeh protiv Al Šababa pokazao odlučnost da se uništi i Islamska država u Iraku i Siriji.

Stejt department je proglasio Al Šabab terorističkom organizacijom u februaru 2008. godine.

"Osoba koja zauzme njegovo mesto, živeće u strahu", izjavio je potpukovnik Stiven Voren, portparol Pentagona.

Predsednik Somalije Hasan Šeik Mohamad pozvao je pripadnike Al Šababa da se odreknu nasilja, navodeći da posle Godaneove smrti imaju šansu da prihvate mir.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.