Smanjena stopa piraterije u Srbiji

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena stopa piraterije u Srbiji

Američka privredna komora u Srbiji organizovala je danas predstavljanje studije o stopi piraterije u Srbiji.

Na početku konferencije Miloš Blagojević, predsedavajući Odbora za zaštitu prava intelektualne svojine Američke privredne komore, rekao je da je studija pokazala smanjenje piraterije za 2 posto u 2011. godini. U odnosu na 74 procenata, koliko je bilo prema podacima iz 2010. godine, sada stopa piraterije iznosi 72 posto.

Smanjenje je naročito važno ako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ima u vidu da nijedna od zemalja regiona nije zabeležila takav rezultat, kao i to da je do smanjenja stope piraterije u godini ekonomske krize, rekao je Blagojević.

On je podsetio i da Srbija ima dobre zakone, koji su u najvećoj meri u skladu sa evropskim, ali da postoje nedostaci u sprovođenju tih zakona.

Dejan Vidojević, direktor Sektora za razvoj i računarsku podršku Poreske uprave, složio se da je smanjenje od 2 posto veliki uspeh, ali i da iz Poreske uprave žele da dovedu stopu piraterije na nivo od oko 65 posto.

Novi pristup u poslovanju, koji podrazumeva promotivne aktivnosti, bio je uspešan, rekao je on, i sa njim će se nastaviti i ove godine. Pored toga, ove godine je u planu i razvoj novog sistema za daljinsku kontrolu.

Tokom 2011. godine, kaže Vidojević, izvržena je kontrola u u preduzećima, a iz celokupne akcije mogao se izvući zaključak da veliki privredni subjekti u velikoj meri koriste legalan softver, dok je kod manjih i srednjih preduzeća češće primećeno korišćenje nelegalnog softvera. Ukupno u 61,69 preduzeća pronađen je nelegalan softver.

Poreska uprava je tokom prošle godine sve subjekte kod kojih je takav softver pronađen najpre upozorila i dala im šansu da ga legalizuju, što je i učinilo 84 posto preduzeća, dok je oko 11 posto u procesu legalizacije, a prijave su podnošene u malom broju slučajeva.

Takve akcije su očigledno bile uspešne, kaže Vidojević, i biće nastavljene i ove godine.

Što se javnih preduzeća, koji su takođe bile predmet kontrole, tiče, u 9 od 16 preduzeća zabeležene su nepravilnosti.

Vidojević kaže da predmet kontrole nisu bila fizička lica, a da se ona neće kontrolisati ni ove godine, jer se takvim akcijama ne može postići željeni efekat, a primarni fokus Poreske uprave je suzbijanje sive ekonomije.

Atila Madai, Country Manager kompanije IDC Adriatics, ponovio je da smanjenje piraterije od 2 posto znači izuzetan rezultat u godini recesije, te da je Poreska uprava svojim akcijama poboljšala stanje IT-a u zemlji.

Smanjenje stope piraterije, smatra on, pogodna je vest za one koji žele da investiraju u Srbiju, a Srbije je naročito pogodno tle jer njeno tržište nije prezasićeno softverom i uslugama, kao što su to druga tržišta u regionu (Hrvatska i Slovenija).

U Srbiji softver čini 13 posto IT potrošnje, dok je u pomenutim zemljama taj procenat oko 50. Madai očekuje i da se od 2013. godine pa na dalje privreda znatno pokrene, a samim tim i IT tržište.

IDC studija predstavlja istraživanje softverske piraterije koje obuhvata rezultate iz 112 zemalja širom sveta, uključujući i Srbiju, a koju objavljuje Business Software Alliance (BSA). Rezultati studije za 2011. godinu mogu se pronaći na www.bsa.org.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.