Izvor: Tech-Lifestyle.com, 11.Feb.2024, 19:39

Sistem Google semafora utiče na velike gradove

Google proširuje svoj revolucionarni sistem semafora – što bi trebalo biti velika pobeda za zagađenje u velikim gradovima. Tehnološki gigant je najavio nekoliko uzbudljivih inicijativa vezanih za klimu koje bi trebale pomoći kompaniji da uvede zeleniju budućnost, uključujući proširenje postojećeg projekta koji je doslovno zelene boje: Projekt Zeleno svetlo, sistem koji pomaže da se raskrsnice i semafori učine efikasnijim i manje zagađenim.
Google je prvi put najavio sistem 2021. godine, postigavši uspeh u Hamburgu i Sijetlu, a sada će se proširiti na preko dvadeset svetskih metropola, uključujući Budimpeštu, Rio de Žaneiro, Džakartu i Mančester.
Projekt Zeleno svetlo koristi veštačku inteligenciju kako bi optimizovao i menjao raskrsnice kako bi se smanjilo zaustavljanje i pokretanje vozila. Google je saopštio da je na prometnim raskrsnicama u gradovima zagađenje i do 29 puta veće nego na otvorenim putevima, zbog ekološkog uticaja zaustavljanja i ponovnog pokretanja automobila.
Sistem pomaže da se modernizuju zastareli sistemi semafora, tako da se svetla menjaju na osnovu ažuriranih uzoraka saobraćaja umesto zastarelih koje se koriste u mnogim gradovima. Kao rezultat, Google je ustanovio da Projekt Zeleno svetlo može izazvati do 30% manje zaustavljanja na datoj raskrsnici i 10% manje zagađenja na raskrsnicama.
Kompanija predviđa da će sistem moći da smanji zagađenje za čak 30 miliona vožnji automobila svakog meseca – a kako se sistem bude otvarao u više gradova širom sveta, taj broj će samo rasti.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.