Rusija protiv svemirske trke u naoružanju: SAD ne smeju da budu dominantne

Izvor: B92, 18.Jun.2020, 18:36

Rusija protiv svemirske trke u naoružanju: "SAD ne smeju da budu dominantne"

Planovi SAD u vezi sa militarizacijom svemira mogu da naruše saradnju sa Rusijom, izjavio je zamenik generalnog direktora ruske državne svemirske agencije "Roskosmos" Sergej Saveljev.

"Jasno je da u takvim pitanjima polazimo od principa uzajamnosti i jednakosti. Militarizacija svemira sa naknadnom pojavom dominantnih uloga naših američkih partnera može da naruši već krhku strukturu odnosa dveju zemalja na ovom prostoru", izjavio je Saveljev.

Prema njegovim rečima, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruska strana je spremna da poveća sveobuhvatno partnerstvo Moskve i Vašingtona u najširem spektru pitanja u oblasti osvajanja svemirskog prostora.

"Roskosmos" protiv trke u naoružanju u svemiru

"Mi se neprekidno zalažemo za sve moguće i dostupne pregovaračke platforme. Zalažemo se za usvajanje rezolucije o sprečavanju trke u naoružanju u svemirskom prostoru", rekao je on.

Saveljev je dodao da se "Roskosmos" sa izuzetnom opreznošću odnosi prema izjavama da "Rusija namerava da razmesti oružje u svemiru usmereno protiv SAD".

Ranije je Ministarstvo odbrane SAD završilo izradu "Strategije odbrane u svemiru", koja je bila pripremljena kao odgovor na navodnu "značajnu pretnju" Rusije i Kine.

Ambasador Rusije u Americi Anatolij Antonov izjavio je krajem maja da Amerika s ciljem pokušava da od kosmosa napravi platformu za mogući sukob s Rusijom, prenosi Sputnjik.

On je dodao da Moskva za sada bez uspeha pokušava da ubedi Vašington u saradnju s ciljem da se spreči trka u naoružanju u kosmosu, kao i da Rusiju ozbiljno brinu planovi SAD i zato na svim mogućim mestima insistira na usvajanju pomenute rezolucije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.