Računar protiv azijskog šampiona: AlphaGo odneo 2. pobedu u gou

Izvor: B92, 10.Mar.2016, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računar protiv azijskog šampiona: AlphaGo odneo 2. pobedu u gou

AlphaGo, softver Googleovog ogranka Deep Mind namenjenog razvoju veštačke inteligencije, po drugi put je uspeo da pobedi azijskog šampiona u gou Lija Sedola i dokaže da njegove dosadašnje pobede nisu bile slučajne. Ostalo je još tri meča, od ukupno pet.

AlphaGo dokazao je danas da jučerašnja pobeda nije bila slučajna. Svetski šampion svakako juče nije znao šta da očekuje, ali je nakon naknadnih priprema i osmišljavanja novih strategija ponovo poražen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
“Juče sam bio iznenađen, ali danas sam više od toga – ostao sam bez reči”, izjavio je Sedol na konferenciji za štampu koja je održana nakon meča.

“Priznajem da je u pitanju vrlo jasan poraz. Od samog početka partije ni u jednom trenutku nisam imao utisak da vodim”, dodao je Sedol.

Osnivač ogranka Deep Mind Demis Hasabis takođe je “ostao bez teksta”, piše The Verge.

“Mislim da ovaj meč u najboljoj meri pokazuje Sedolove neverovatne veštine. Vrlo smo zadovoljni nekim iznenađujućim i lepim potezima softvera”, zaključio je Hasabis.

AlphaGo je postigao prvi veliku uspeh u januaru ove godine, kada je pobedio evropskog šampiona Fana Huija. Kompjuterska mašina tada je prvi put u istoriji uspela da pobedi čoveka u najkompleksnijoj igri na svetu.

Poslednji veliki okršaj čoveka i mašine pre toga se dogodio 1997. godine, kada je kompjuter Deep Blue kompanije IBM pobedio šahovskog velemajstora Garija Kasparova.

Treći meč AlphaGo-a protiv Lija Sedola zakazan je za 12. mart, a uživo ga možete pratiti ovde:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.