Tehnopolis

Četvrtak, 10.03.2016.

13:35

Računar protiv azijskog šampiona: AlphaGo odneo 2. pobedu u gou

AlphaGo, softver Googleovog ogranka Deep Mind namenjenog razvoju veštačke inteligencije, po drugi put je uspeo da pobedi azijskog šampiona u gou Lija Sedola i dokaže da njegove dosadašnje pobede nisu bile slučajne. Ostalo je još tri meča, od ukupno pet.

Izvor: The Verge

Računar protiv azijskog šampiona: AlphaGo odneo 2. pobedu u gou
Foto: Thinkstock

AlphaGo dokazao je danas da jučerašnja pobeda nije bila slučajna. Svetski šampion svakako juče nije znao šta da očekuje, ali je nakon naknadnih priprema i osmišljavanja novih strategija ponovo poražen.

“Juče sam bio iznenađen, ali danas sam više od toga – ostao sam bez reči”, izjavio je Sedol na konferenciji za štampu koja je održana nakon meča.

“Priznajem da je u pitanju vrlo jasan poraz. Od samog početka partije ni u jednom trenutku nisam imao utisak da vodim”, dodao je Sedol. Osnivač ogranka Deep Mind Demis Hasabis takođe je “ostao bez teksta”, piše The Verge.

“Mislim da ovaj meč u najboljoj meri pokazuje Sedolove neverovatne veštine. Vrlo smo zadovoljni nekim iznenađujućim i lepim potezima softvera”, zaključio je Hasabis. AlphaGo je postigao prvi veliku uspeh u januaru ove godine, kada je pobedio evropskog šampiona Fana Huija. Kompjuterska mašina tada je prvi put u istoriji uspela da pobedi čoveka u najkompleksnijoj igri na svetu.

Poslednji veliki okršaj čoveka i mašine pre toga se dogodio 1997. godine, kada je kompjuter Deep Blue kompanije IBM pobedio šahovskog velemajstora Garija Kasparova.

Treći meč AlphaGo-a protiv Lija Sedola zakazan je za 12. mart, a uživo ga možete pratiti ovde:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

22 h

Podeli: