Proizvodnja kafe u Brazilu pogođena katastrofalnom sušom

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proizvodnja kafe u Brazilu pogođena katastrofalnom sušom

Brazil, najveći svetski proizvođač kafe, u ovoj godini će imati žetvu kafe jednaku prošlogodišnjoj, ali znatno nižu od 2013. godine zbog katastrofalne suše, saopštio je juče brazilski nacionalni snabdevač kafom Konab.

"Prve procene ovogodišnjeg roda kafe pokazuju da će Brazil požnjeti između 44,11 i 46,61 miliona džakova kafe od po 60 kilograma", što je približno na lanjskom nivou od 45,34 miliona džakova, navodi se u saopštenju Konaba, i dodaje da je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << variranje podataka za 2,7 odsto u oba pravca.

Proizvodnja kafe "arabika" će dostići između 32,5 i 34,4 miliona džakova, što je rast od između 0,6 i 6,5 odsto, i rezultat je toga što su proizvođači posadili veće količine "arabike" u ključnim regionima Brazila.

Proizvodnja kafe "robusta" (nižeg kvaliteta) je, kako se navodi u saopštenju Konaba, u padu, usled najveće suše u Brazilu u poslednjih nekoliko decenija.

Brazil, sa oko 290.000 uzgajivača kafe, proizvodi trećinu ukupne količine "crnog" zrna u svetu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.