Manje brazilske kafe zbog suše

Izvor: B92, 13.Jan.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manje brazilske kafe zbog suše

Brazil, najveći svetski proizvodjač kafe, u ovoj godini će imati žetvu kafe jednaku prošlogodišnjoj, ali znatno nižu od 2013. godine zbog katastrofalne suše.

Ovo je saopštio danas brazilski nacionalni snabdevač kafom, Konab.

"Prve procene ovogodišnjeg roda kafe pokazuju da će Brazil požnjeti izmedju 44,11 i 46,61 miliona džakova kafe od po 60 kilograma", što je približno na lanjskom nivou od 45,34 miliona džakova, navodi se u saopštenju Konaba, i dodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je moguće variranje podataka za 2,7 odsto u oba pravca, prenosi agencija Frans pres.

Proizvodnja kafe "arabika" će dostići izmedju 32,5 i 34,4 miliona džakova, što je rast od izmedju 0,6 i 6,5 odsto, i rezultat je toga što su proizvodjači posadili veće količine "arabike" u ključnim regionima Brazila.

Proizvodnja kafe "robusta" (nižeg kvaliteta) je, kako se navodi u saopštenju Konaba, u padu, usled najveće suše u Brazilu u poslednjih nekoliko decenija.

Brazil, sa oko 290.000 uzgajivača kafe, proizvodi trećinu ukupne količine "crnog" zrna u svetu, podseća francuska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proizvodnja kafe u Brazilu pogođena katastrofalnom sušom

Izvor: Blic, 14.Jan.2015, 01:42

Brazil, najveći svetski proizvođač kafe, u ovoj godini će imati žetvu kafe jednaku prošlogodišnjoj, ali znatno nižu od 2013. godine zbog katastrofalne suše, saopštio je juče brazilski nacionalni snabdevač kafom Konab..."Prve procene ovogodišnjeg roda kafe pokazuju da će Brazil požnjeti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.