Potpisan Memorandum o razumevanju između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

Izvor: Blic, 16.Dec.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan Memorandum o razumevanju između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope

U okviru Ekonomskog samita danas je potpisan Memorandum o razumevanju o zajedničkoj promociji osnovanog poslovnog saveta Kine i zemalja centralne i istočne Evrope.

Memorandum su potpisali potpredsednik Kineskog saveta za promociju i međunarodnu trgovinu Džang Vej i predsednica Poljske agencije za razvoj preduzetništva Božena Lublinska Kasprzak.

Domaćin ceremonije u velikoj sali Centra Sava bio je ministar privrede Srbije Željko Sertić koji je ocenio da je saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << između Kine i zemalja CEE uspešna i da postoje primeri dobre prakse u svim zemljama.

Predsednik Biroa za trgovinski razvoj MOFCOM Sun Čenhaj je naveo da je povećan izvoz robe iz zemalja Centralne i Istočne Evrope u Kinu i da su preduzete brojne aktivnosti u cilju unapređenja saradnje.

Prema njegovim rečima, organizovani su sajmovi na kojima je predstavljen veći broj proizvoda ovih evropskih zemalja.

Gong Jong, predstavnik vlade grada Ningbo je istakao da je sajam proizvoda zemalja CEE koji je održan u ovom gradu okupio 182 kompanije i 3.500 kupaca među kojima značajne kineske kompanije.

Ningbo je druga po veličini luka u Kini i peta na svetu po obimu prometa robe, a poznat je i po proizvodnji bele tehnike i tekstilne robe.

On je naveo da je ovaj grad ostvario prošle godine trgovinsku razmenu sa zemljama CEE u vrednosti od 2,3 milijarde dolara i pozvao kompanije iz ovog dela Evrope da na sajmu predstave proizvode kineskim kupcima.

Kinezi će pomoći projekat vetroparka Plandište

Kompanija NIS Energovind, kćerka kompanije NIS, potpisaće sutra memorandum o saradnji s kineskom kompanijom Goldvind o isporuci vetrogeneratora za vetropark Plandište, najavio je danas pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

On je na privrednom panelu rekao da će u tom poslu značajnu pomoć predstavljati i kreditna podrška kineske EKSIM banke, koja će NIS-u odobriti kredit vredan 225 miliona dolara, kao i da će vetropark biti snage 102 megavata.

Banjac je istakao da energija vetra u Srbiji njije dovoljno iskorišćena, ali da se on nada da će u daljem razvoju tog sektora bolje biti iskorišćeni podsticaji države,.

U tom je smislu izrazio uverenje da će Srbija biti u prilici da ostvari cilj da do 2020. godine iz obnovljivih izvora poveća proizvodnju struje na 27 odsto, umesto 21,2, koliko je to sada.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Potpisan Memorandum Kine i CEE

Izvor: B92, 16.Dec.2014

U okviru Ekonomskog samita potpisan je Memorandum o razumevanju o zajedničkoj promociji osnovanog poslovnog saveta Kine i zemalja centralne i istočne Evrope...Memorandum su potpisali potpredsednik Kineskog saveta za promociju i međunarodnu trgovinu Džang Vej i predsednica Poljske agencije za razvoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.