Posle dve nedelje u svemiru ruski robot Fedor stigao na Zemlju FOTO / VIDEO

Izvor: B92, 10.Sep.2019, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle dve nedelje u svemiru ruski robot Fedor stigao na Zemlju FOTO / VIDEO

Nakon kratkog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, pa se našao u unutrašnjosti letelice Sojuz, još jednom bez posade.

Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnogo testova tokom dvonedeljnog boravka na stanici, kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letelici Sojuz, da bi se utvrdilo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << li je ona bezbedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je prošlo uspešno, ali je letelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, pa nije uspela da se spusti na stanicu, zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umesto planirana dva.

Fedor na Zemlji raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera.

Nakon dve nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspešna do kraja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski humanoidni robot Skybot proveo dvije nedjelje u kosmosu

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2019

Nakon kratkog boravka na Internacionalnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, te se našao u unutrašnjosti Soyuz letjelice, još jednom bez posade.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.