Svemir

Ruski humanoidni robot Skybot proveo dvije nedjelje u kosmosu

Ruski humanoidni robot Skybot proveo dvije nedjelje u kosmosu
Foto: Twitter | Ruski humanoidni robot Skybot proveo dvije nedjelje u kosmosu

Nakon kratkog boravka na Internacionalnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matičnu planetu, te se našao u unutrašnjosti Soyuz letjelice, još jednom bez posade.

Skybot, poznatiji kao Fedor, prošao je mnoge testove tokom dvonedeljnog boravka na stanici, a kako bi se utvrdilo da li ima sve što je neophodno da bi olakšao život u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budući da se robot našao sam u letjelici Soyuz, a kako bi se utvrdilo da li je bezbjedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je proteklo uspješno, ali je letjelica naišla na poteškoće kada je stigla na planiranu destinaciju, te nije uspjela da se spusti na stanicu, a zbog, kako je kasnije utvrđeno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao četiri dana nakon lansiranja, umjesto planirana dva.

Fedor na Zemlji raspolaže nizom sposobnosti, uključujući vožnju i baratanje oružjem, ali je na stanici bio zadužen za zadatke koje obično obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera. Nakon dvije nedelje robot se vratio na Zemlju, pa će se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspješna do kraja.

(The Verge)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije