Po pet godina zatvora zbog krađe iz Keopsove piramide

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Nov.2014, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po pet godina zatvora zbog krađe iz Keopsove piramide

KAIRO - Egipatski sud osudio je danas trojicu Nijemaca i šestoricu Egipćana na po pet godina zatvora zbog krađe uzoraka kamena i fragmenata svitka iz Keopsove piramide, izjavio je jedan zvaničnik suda.

Sud u provinciji Giza osudio je u odsustvu trojicu Nijemaca koji su se predstavili kao istraživači, zbog krađe uzoraka kamena i fragmenata svitka koji nosi nazi faraona Kepsa, naveo je neimenovani zvaničnik.

Ovaj svitak, jedini koji nosi ime faraona, omogućio je arheolozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da identifikuju vlasnika ovog poznatog spomenika.

Šestorica Egipćana koji se nalaze u zatvoru, i to trojica radnika Ministarstva za antikvitete, dvojica čuvara piramide i direktor putničke agencije, osuđeni su na po pet godina zbog toga što su pomogli Nijemcima u njihovom planu, naveo je ovaj sudski zvaničnik.

Vlasti su krajem 2013. godine prijavile krađu, a u avgustu su pronađeni ukradeni uzroci, prenio je AFP.

Keopsova piramida, visoka 146 metara, nalazi se kod Gize, zapadno od Kaira. Smatra se jednom od najvećih piramida na svijetu i predstavlja jedino očuvano antičko svjetsko čudo.

Sagrađena je prije više od 4.500 godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.