Pjongjang preti novim probama, satelit ukazuje na aktivnosti

Izvor: Blic, 20.Nov.2014, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang preti novim probama, satelit ukazuje na aktivnosti

Najnovija analiza satelitskih snimaka pokazuje da je Severna Koreja možda aktivirala objekat za preradu plutonijuma, dok je Pjongjang danas zapretio novim nuklearnim probama kao odgovor na rezoluciju u UN, kojom se Severna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava.

Na satelitskim snimcima vidi se para koja izlazi iz postrojenja za preradu plutonijuma u nuklearnom kompleksu Jongbjon, što odgovara momentu testiranja pre početka operacije, saopštio je američki Institut Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Džons Hopkins, prenela je agencija AFP.

Prethodni satelitski snimci ukazivali su na to da je reaktor zatvoren 10 sedmica, mnogo duže nego što je potrebno za redovno održavanje. Institut je naveo da je još uvek rano da se donese konačan zaključak da ti najnoviji dokazi mogu da sugerišu da je do zatvaranja došlo da bi se pomerio "ograničen broj" nuklearnih šipki za eventualnu ponovnu preradu.

Istovremeno sa tom novom analizom, Severna Koreja je zapretila novim podzemnim nuklearnim probama jer je Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Savet bezbednosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji. Portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje odbacio je rezoluciju označivši je kao "prevaru" i optužio je SAD da predvode napore da se ponizi Pjongjang pred celom međunarodnom zajednicom. Severna Koreja je izvela tri nuklearne probe, poslednju u februaru 2014. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pjongjang ponovo preti nukleranim probama

Izvor: RTS, 20.Nov.2014

Najnovija analiza satelitskih snimaka pokazuje da je Severna Koreja možda aktivirala objekat za preradu plutonijuma. Istovremeno, Pjongjang je zapretio novim nuklearnim probama kao odgovor na rezoluciju u UN, kojom se Severna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava...Na satelitskim snimcima vidi...

Nastavak na RTS...

Pjongjang prijeti novim nuklearnim probama

Izvor: BanjalukaLive.com, 21.Nov.2014, 00:59

Najnovija analiza satelitskih snimaka pokazuje da je Sjeverna Koreja možda aktivirala objekat za preradu plutonijuma, dok je Pjongjang danas zaprijetio novim nuklearnim probama kao odgovor na rezoluciju u UN, kojom se Sjeverna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava. Na satelitskim snimcima vidi...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.