Paukoliki i inteligentni HEXA robot

Izvor: Tech-Lifestyle.com, 01.Dec.2017, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paukoliki i inteligentni HEXA robot

Šarolikom društvu robota koji se svakim danom sve više i više pojavljuju u svakodnevnom životu pridružila se Hexa, robot koji ima šest nogu, izgleda poput pauka, i lako se prilagođava današnjim čudnim robotima.
Hexa poseduje niz senzora pomoću kojih se kreće, što uključuje kameru i senzor udaljenosti. Njome se upravlja pomoću telefona, a neravne terene savladava neverovatnom lakoćom. Posebnost je to što osoba ne mora kontrolisati svaku nogu posebno, već Hexa automatski izbegava prepreke na putu.
S obzirom na to da je potrebno mnogo energije za balansiranje na dve noge, tako da je teško stvoriti robota da radi radnje koje su ljudima prirodne, što se odnosi na hodanje. Prednost Hexinih šest nogu je to što štedi energiju te robotu pruža dodatne mogućnosti. Andy Xu, Hexin tvorac, kaže da ovaj robot pomoću tri noge stoji na tlu, a preostale tri služe za održavanje balansa i penjanje stepenicama. Zahvaljujući svojoj stabilnosti i lakoći kretanja Hexa ima mogućnost istraživanja ruševina, dok humanoidni roboti na dve noge to ne mogu. U razvoju tehnologije i dalje su prisutni značajni problemi što se tiče motorike robota, pogotovo jer je robotski hardver veoma skup, nedostupan onima koji nemaju laboratorije koje zarađuju milione dolara. S druge strane, nabavka softvera jednostavna je poput nabavke softvera za računar. U Vincrossu, kompaniji koja stoji iza Hexe, ovaj projekt vide kao približavanje eksperimentalne robotike masama. Hexa nije samo robot, već otvorena platforma pomoću koje roboti mogu savladati nove veštine, od plesanja do prepoznavanja različitih objekata.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.