Osnovci iz Srbije virtuelno otputovali u inostranstvo i predstavili Srbiju svojim vršnjacima

Izvor: ItRešenja.com, 10.Jun.2020, 14:16

Osnovci iz Srbije virtuelno otputovali u inostranstvo i predstavili Srbiju svojim vršnjacima

Širom sveta, učenici i nastavnici prebacili su se na nastavu na daljinu. Pored neometanog nastavka učenja u online prostoru, digitalni alati omogućavaju im i da virtuelno iskorače izvan granica svojih zemalja i povežu se sa vršnjacima širom planete. Đaci 13 osnovnih škola iz 12 zemalja sastali su se 21. i 22. maja na Microsoft Teams platformi na zajedničkom Međunarodnom otvorenom času geografije na engleskom jeziku. Srbiju je predstavljala Osnovna škola “Ratko Mitrović” >> Pročitaj celu vest na sajtu ItRešenja.com << iz Beograda.  

U trenutku kada su granice mnogih država bile zatvorene, ovaj događaj je organizovan sa ciljem da osnovcima omogući da ih, uz pomoć savremenih tehnologija, virtuelno pređu i tako dobiju priliku da se povežu sa vršnjacima iz drugih zemalja, prošire svoja znanja o njima, vežbaju konverzaciju na engleskom jeziku i nauče nove reči. Korišćenjem naprednih digitalnih tehnologija u nastavnom procesu razvijaju se digitalne veštine nastavnika i učenika, unapređuje se kvalitet obrazovanja i doprinosi uspostavljanju zajedničkog multinacionalnog obrazovanja dece iz različitih zemalja u cilju razmene znanja.

Čas je bio posvećen temi „Moja zemlja“. Više od 120 učenika i njihovih nastavnika učestvovalo je na online času, a svaku zemlju predstavljala je po jedna škola. Putem video poziva u okviru Microsoft Teams platforme osnovci iz različitih zemalja naizmenično su predstavljali svoje zemlje, istoriju, kulturu i tradicije svog naroda, istaknute naučnike i sportiste, tradicionalnu kuhinju i znamenitosti, pozivajući jedni druge u posetu. Deca su jedna drugoj aktivno postavljala pitanja na engleskom, koji je svima strani jezik, i tako dobila priliku da unaprede svoje konverzacijske veštine i nauče nove i korisne reči i izraze.

Vršnjacima iz Estonije, Letonije, Kazahstana, Ukrajine, Slovenije i Hrvatske, Srbiju su predstavili učenici OŠ „Ratko Mitrović“. U video pozivu učestvovalo je 20 učenika 5. i 7. razreda ove novobeogradske škole koji su postavljali pitanja đacima iz inostranstva, istraživali druge zemlje i dobili priliku da se upoznaju sa inovativnim i zabavnim načinom za povezivanje sa decom izvan granica svoje domovine.  

“Međunarodni čas geografije je bio vrlo zanimljiv i nama koji smo učestvovali, a sigurno i onima koji su prisustvovali. Približio nam je sve prednosti tehnologije, a sa druge strane, kroz prelepe i jedinstvene prezentacije, naučili smo mnogo zanimljivih činjenica i informacija o različitim državama. Takođe, sprijateljili smo se sa mnogo učenika, naših vršnjaka, iz drugih zemalja. Ovo je bilo jedno vrlo korisno i interesantno iskustvo koje ćemo pamtiti i sigurno će nam koristiti u budućnosti”, kaže Željana Babić, učenica VII/2 OŠ “Ratko Mitrović”. 

„Kada sam čula za međunarodni čas, bila sam prijatno iznenađena i zainteresovana za tako nešto. Bila je to prilika da se odužimo deci koja, zbog vanredne situacije, nisu imala priliku da učestvuju na takmičenju iz geografije. Kao ljubitelji geografije i savremene tehnologije, i uz znanje engleskog jezika, bila sam sigurna da je ovaj čas baš za njih i da je ovo trenutak da se pređu granice Srbije, u momentu kada to niko ne može. Odlično su prošli i verujem da su veoma dobro predstavili svoju zemlju, što smo videli i čuli od ostalih učesnika, pre svega njihovih vršnjaka, a znamo da su deca najbolji kritičari. Znanje i otvorenost prema drugim narodima i njihovim zemljama, kao i inovacije, zaista ne poznaju granice. Čas je bio informativan, poučan i zanimljiv. Deca su oduševljena ovim nezaboravnim iskustvom!“, poručuje Branislava Bulut, nastavnica geografije u OŠ „Ratko Mitrović“.

Microsoft Teams alat za obrazovanje  

Microsoft Teams alat za obrazovanje, koji omogućava efikasnu i atraktivnu nastavu na daljinu koristi 183.000 obrazovnih institucija u 175 zemalja sveta. Kroz primenu savremenih tehnologija u obrazovanju, Microsoft nastavnicima omogućava da nesmetano izvode proces učenja u različitim uslovima i da pripreme đake i studente za poslove budućnosti. Više informacija o Microsoft Teams-u za obrazovanje dostupno je ovde.

Nastavak na ItRešenja.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta ItRešenja.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta ItRešenja.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.